Je to jako na houpačce. Slunce a tropické teploty střídají bouřky, dešťové přeháňky a ochlazení. Letošní proměnlivé počasí se projevuje i na návštěvnosti letních koupališť na jižní Moravě. Jejich provozovatelé se shodují, že zažili už lepší léta. „Letos nám počasí příliš nepřeje. Jeden týden jsme měli dokonce úplně zavřeno,“ uvedl vedoucí sportovních provozů v Blansku Pavel Ševčík.

Zatímco červen si většina provozovatelů pochvaluje, letní prázdniny už méně. V Hustopečích na Břeclavsku plavců v bazénech viditelně ubylo. „Letos jsme asi na sedmdesáti procentech návštěvnosti. Na koupaliště přišlo o šest a půl tisíce lidí méně než loni v tuto dobu,“ spočítal ředitel městské organizace Spozam, která koupaliště provozuje, Aleš Proschek.

V uplynulých týdnech pozoroval, jak lidé reagují na výkyvy počasí. „Jeden den jich přijde do bazénu tisíc, druhý den ani ne sto. Jakmile je méně než třicet stupňů Celsia, je to na návštěvnosti hodně poznat,“ dodal Proschek.

Podobně hodnotil dosavadní část sezony vedoucí hodonínského letního koupaliště Libor Bartoš. „Červenec je v návštěvnosti horší. Lidem se opravdu v chladných teplotách zdraví riskovat nechce,“ uvedl. Čísla mají podle něj v Hodoníně zhruba stejná jako loni.

Tomáš Hýbl z Vyškova patří mezi ty plavce, kteří jdou na koupaliště pouze pokud je obloha bez mraků. „Nechci prochladnout a pokazit si zbytek léta. Pokud venkovní teplota nepřeroste aspoň pětadvacet stupňů, voda mě neláká,“ řekl muž.

Ilustrační foto.
Zablokovaná dálnice D1: polský kamion dostal smyk a skončil napříč všemi pruhy

Podle vedoucího letního koupaliště v Bučovicích na Vyškovsku Jaroslava Hrabovského je škoda, že nevydrželo červnové počasí. „Díky tomu máme letos i přes horší první prázdninový měsíc celkově asi o tisíc vyšší návštěvníků víc než loni. Vstupenku si zakoupilo přes třináct tisíc lidí,“ vyčíslil Hrabovský.

Provozovatelé doufají, že v srpnu se počasí zlepší. Předpovědi meteorologů na víkend jim ale radost nedělají.

Podle webových stránek Meteocentra se naopak ochladí. „V sobotu přijde studená fronta a přinese více srážek, oproti tomuto čtvrtku a pátku. Až v následujícím týdnu očekáváme o něco vyšší teploty a méně srážek než v aktuálním týdnu,“ informovalo Meteocentrum.

Teploty pod třicítkou neodradí od návštěvy znojemské Plovárny Louka Sylvu Kotábovou z Nového Šaldorfu-Sedlešovic. „Raději plavu v době, kdy je na koupališti méně lidí,“ vysvětluje.

To vedoucí koupaliště Kyjov na Hodonínsku Vladimír Šimeček vyhlíží lepší srpnové počasí. „Letošní návštěvnost našeho koupaliště koresponduje s teplotami. Když teplota přesáhne třiatřicet stupňů, je tu plno. Jinak ne. Letošní návštěvnost bych charakterizoval jako slabší průměr a rozhodně je návštěvnost o dost nižší oproti loňskému létu,“ potvrdil.

JAKUB JUREK, ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI