„Je cítit asi od čtvrtka nebo pátku. Včera ve tři čtvrtě na šest ráno mě dokonce probudil. Nejlepší je mít zavřená okna. Ale bydlím ve starém domě se silnými zdmi, a tak nejde mít zrovna teď v létě celý den zabedněno, dům je vyhřátý," postěžovala si třeba Petra Morávková.

Podle svých slov nepamatuje, že by byl v uplynulých letech zápach ve městě tak silný. A rozhodně ne tak brzy. „Loni to bylo, myslím, až o měsíc později. A rozhodně smrad netrval tak dlouho. Opravdu mě zajímá, odkud to jde. Už mi z něj bývá i špatně," dodala Morávková.

Někteří lidé přičítají zápach linoucí se celým městem bioplynové stanici, jiní zooparku. S otázkami na jeho původ se už začali podle mluvčí Vyškova Dany Ryšánkové obracet i na vedení města. „Několik stížností jsme zaznamenali. Věc řešil odbor životního prostředí, který zjistil, že zápach pochází ze zemědělské činnosti," objasnila Ryšánková.

Podle zemědělců to ale není pravda. Kejda, která zápach obvykle způsobuje, se vyváží na pole až na podzim. „Až tehdy, kdy je potřeba hnojit pod řepku nebo pšenici. Dřív ne. Od nás to rozhodně není," bránil zemědělce předseda představenstva společnosti Agros Vyškov-Dědice Cyril Sigmund.

Jak navíc podotkl, pokud by šlo o kejdu, nezapáchala by tak dlouho. Ze zákona musí být do čtyřiadvaceti hodin zaoraná. Myslí, že puch přichází z některé z bioplynových stanic v okolí města. „Řekl bych, že likvidují fugát. To je tekutý zbytek po vyhnití," domnívá se Sigmund.

Nejblíž Vyškovu, respektive přímo v jeho katastru, se nachází marchanická bioplynka. Její vedení nicméně také tvrdí, že se zápachem nemá vůbec nic společného. „V současné době fugát nelikvidujeme, z bioplynky to určitě není. Myslím, že zemědělci vyvážejí močůvku," odhadoval jednatel společnosti Rebios, která provozuje vyškovskou bioplynovou stanici, Pavel Horáček.

Podobně mluvil i vedoucí zařízení Petr Bárek. „Fugát nevyvážíme, ještě to ani není v plánu. Zatím jsme na něj ještě ani nechytli míchadly, takže ze stanice zápach nemůže jít. Navíc jsme teď i opravili biofiltr, ten nám rovněž pomáhá. Ale spíš mi to přijde jako hovězí kejda. Pokud ji zemědělci vylili na pole a svítí na ni slunce, odpařuje se. Tím to může být. Nebo ze zookoutku," myslí si vedoucí bioplynové stanice.

Ředitel vyškovského zooparku Josef Kachlík ale také odmítá, že zápach jde od nich. „Pokud ve Vyškově něco smrdí, určitě je to od zemědělců. Nicméně to k zemědělství patří. A pokud lidem nesmrdí maso, neměl by jim vadit ani zápach, který jde z polí," vzkázal Kachlík.