„Hrubá stavba je u konce a pracujeme na inženýrských sítích. Pokud vše půjde podle plánu, v květnu a červnu bych chtěl nainstalovat potřebné technologie, mohly by tak vznikat první zkušební várky piva. V červnu snad bude vše hotové, takže v červenci bych čepoval veřejnosti," informoval o svém záměru Novotný.

Doufá, že už bude mít i na výběr. Na rodeu by si tak návštěvníci mohli pochutnat na desítce, jedenáctce a dvanáctce. „S postupem sezony a nabíráním zkušeností bych rád připravil i různé speciály," přiblížil.

Bez náhražek

Zaměřit se chce hlavně na kvalitu. „Výhodou je, že nemusím platit poradenské firmy nebo třeba rozvoz po celé republice. Takže si můžu dovolit nabídnout vyšší kvalitu za přijatelné ceny. Ty by se měly pohybovat v klasické výši, stejně jako u jiných piv," popsal s tím, že se chce vyhnout různým barvivům, chemikáliím a náhražkám.

Suroviny pro výrobu piva, tedy hlavně chmel a ječmen pro slad, bude ale kupovat na stejných místech jako ostatní výrobci. Chmel se totiž pěstuje jen na Žatecku a Hané. „Ani z výrobců sladu příliš na výběr není. Mám ale sen, že bych jednou pěstoval vlastní ječmen a vyráběl svůj slad. To je ale velká věda, takže i hudba budoucnosti," dodal pivovarník.

O něco reálnější by pak podle něj mohlo být pěstování vlastního chmele. Už nyní totiž pro návštěvníky připravuje malou chmelnici. „Bude to taková přidaná hodnota, lidé uvidí, jak se pěstuje a jak se s ním zachází. Ale zatím asi nepokryje potřeby pivovaru," odtušil Novotný.