Černá skládka se objevila směrem na Pustiměř u bývalé mlékárny. Hromadí se na ní staré pneumatiky, běžný odpad i stavební suť. „Viníka se ale nepodařilo odhalit. Svědkové jednoho viděli, jak odjíždí právě k Pustiměři. Nemáme ovšem ani poznávací značku auta. Nepořádek samozřejmě uklidíme, letos ale neseženeme peníze. Rozpočet jsme vyčerpali stavebními pracemi," uvedla starostka Hoštic-Heroltic Naděžda Suchomelová.

Viníka není většinou podle čeho najít. Pak nezbývá, než aby ti, kterým místo patří, nepořádek uklidili na vlastní náklady. Třeba v Pustiměři to podle místostarosty Milana Hynšta dělají jednou za dva měsíce. „Tam je problém směrem na Drysice," zmínil šéf vyškovských cestářů Zdeněk Gardelka.

Díky pravidelné kontrole a úklidu se Pustiměři jednu skládku podařilo zlikvidovat. „To bylo před dvěma lety. Když už je jednou skládka založená, věci se na ní jen kupí. Právě to se snažíme co nejvíc eliminovat," řekl Hynšt s tím, že třeba pneumatiky sbírají po celý rok. Výjimkou pak není ani odpad naházený v polích.

Likvidace skládek v regionu stála od začátku roku do konce července vyškovskou správu a údržbu silnic zhruba půl milionu korun. „Loni to bylo za celý rok asi 750 tisíc. Pamatuji ale i dobu, kdy se částka za úklid kolem silnic vyšplhala i na dva miliony," vyčíslil za silničáře Gardelka.

Pravidelně se větší skládky objevují i mezi Vyškovem a Radslavicemi. Tam prý ale nepomáhá ani pravidelný úklid, který obec zajišťuje s myslivci. „Děláme ho pravidelně jednou ročně. Dvakrát za rok je potom přistavený kontejner, kde se lidé můžou zbavit všech nepotřebných věcí," podotkl radslavický starosta Marek Doležal.

Podle Gardelky obecně bývají největší skládky v místech, kde lidé můžou bez potíží zaparkovat. „Často tedy na různých odpočívadlech. Ale pokud se jedná jen o odpadky v pytli, ty klidně vyhodí i podél silnic," poznamenal.

ZUZANA RICHTROVÁ