„Za dva roky toho ředitelka Dagmar Kubíčková vybudovala tolik, že zařízení je vyhlášené v celém okrese. Navštěvují ji i děti ze vzdálených obcí. Vedení Drysic chce i přesto vyhlásit konkurz. Zdůvodňuje to tím, že si na ni prý chodí stěžovat víc než polovina rodičů," stojí ve zprávě, kterou poslali nespokojení rodiče redakci Vyškovského deníku Rovnost.

Dalším důvodem má podle nich být inspekční zpráva. „Na tu se odvolává starostka. Nechce však říct, o jaké konkrétní chyby jde. Vždy se samozřejmě může najít rodič, který by mohl být nespokojený, ale obecně školka funguje, jak má," je přesvědčená jedna z matek Irena Jiroušková.

Nad jednáním obce se pozastavila i sama ředitelka, které se problém týká. O plánovaném vyhlášení konkurzu donedávna nevěděla. „Zastupitelstvo o tom rozhodlo už v prosinci, mě ale nikdo neinformoval. Dověděla jsem se to náhodou před dvěma týdny," potvrdila Kubíčková, které na konci července podle novely školského zákona z roku 2011 končí funkční období.

Jedna z matek dokonce sepsala petici, ve které stojí, že rodiče jsou spokojení a jiné vedení si nepřejí. Podepsali ji například i přespolní, kteří vozí děti do drysické školky. „Připojila jsem se k ní. S chodem mateřinky jsem byla spokojená a žádné závažné problémy jsem neviděla. Ani dcera si nikdy nestěžovala," svěřila se třeba Dominika Jelínková z Pustiměře.

Drysičtí zastupitelé už o ní dokonce diskutovali. „Vzkázali, že si ji můžou nechat a že nikoho nezajímá. Nebrali v potaz, že rodiče nechtějí nic měnit," dodala ředitelka.

Zastupitelstvo je navíc údajně přesvědčené, že polovina lidí petici podepsala jen ze strachu, aby si učitelky nezasedly na děti. „Neberou v úvahu, co si myslí rodiče ani co ředitelka zvládla za pouhé dva roky změnit. Na facebooku jsme proto založili i stránku na její podporu," stojí ve zprávě adresované redakci.

Obec však má podle starostky Ivy Markové na vypsání konkurzu právo. „Také nám byl doporučený Českou školní inspekcí a odborem školství Jihomoravského kraje," naznačila Marková.

Současná ředitelka se na pozici však může znovu přihlásit. Podle rodičů ale příliš mnoho šancí nemá. „Vedení vesnice sice tvrdí, že pokud se v řízení nenajde nikdo lepší, ředitelku znovu dosadí. Ale myslím, že pokud se přihlásí někdo jiný, místo už neobhájí," byla skeptická Jiroušková.

Takové tvrzení vedení obce odmítá. Podle Markové bude výběrová komise složená převážně z odborníků, kteří zcela jistě vyberou nejlepšího z přihlášených zájemců. Jednání rodičů pak považuje za neadekvátní. „Postupujeme podle školského zákona. Jelikož víme, že v naší mateřské škole není vše v pořádku, je naše rozhodnutí takové, jaké je. Zastupitelstvo má zájem, aby školka fungovala dobře po všech stránkách, plnila svůj účel a děti v ní byly spokojené," vysvětlila Marková.

Aktivity rodičů se moc nelíbí ani současné ředitelce. „Nevím, jestli jsem ráda. Možná totiž jde jen o přilévání oleje do ohně. Je to však od rodičů hezké, dokonce mě podporují v tom, abych se přihlásila do konkurzu. Zatím ale ještě nevím, kdy se bude konat, ještě nebyl vyhlášený. Pozitivně to ale nevidím, zásadní slovo ve výběru má totiž obec," uvedla Kubíčková.

I tak si ale oproti rodičům myslí, že šanci na úspěch může mít. „Je za námi vidět kus práce, máme plné třídy dětí, přemýšlela jsem nad současným stavem a nenašla jsem žádné podstatné minus," zhodnotila ředitelka.

Zastupitelstvo obce dokonce údajně tvrdí, že ve školce panuje mezi zaměstnanci špatná atmosféra. Ředitelka to odmítá. „Jsme běžný kolektiv devíti žen, samozřejmě se někdy špičkujeme. Nezaznamenala jsem však žádnou rivalitu, ani špatnou atmosféru. A rozhodně nepřenášíme žádná negativa na děti," ujistila.