Nový průtah obcí momentálně stavějí silničáři v Těšanech. Zatímco tamní obyvatelé se tak můžou těšit na zkvalitnění dopravy, lidé z Bošovic, které leží nedaleko, mají naopak o starost víc. Přímo přes jejich obec totiž vede objížďka a intenzita dopravy se výrazně zvýšila. Lidé se bojí o bezpečí svých dětí.

Objížďka řeší uzavírku silnice číslo 380. Problémy s ní mají hlavně rodiče. „Mně osobně zvýšená doprava přes obec nějak zásadně nevadí, ale lidé, kteří mají malé děti, si stěžují a já se jim vůbec nedivím. Dětské hřiště je totiž hned vedle silnice, kudy projíždějí nákladní auta," upozornila jedna z obyvatelek obce Zdeňka Odehnalová.

Kamionů a nákladních aut teď jezdí přes Bošovice mnohem víc než dřív. „To bohužel znamená vyšší riziko, že se stane nehoda, když třeba dětem spadne do silnice míč nebo si nedají pozor a vyběhnou z hřiště," připomněla Odehnalová.

Dětské hřiště ale není jediným místem, kde hrozí nehody kvůli silnému provozu. „Pracuji ve škole a hned nad ní je zatáčka. Řidiči v ní nemají výhled, a tak nevidí, jestli někdo do silnice nevběhl, navíc před školou jsou dva přechody, takže děti se tam pohybují velmi často," zdůraznila další z obyvatelek Bošovic Simona Borovičková.

Když školáci odpoledne odcházejí domů, raději je doprovází. „Rozjeté nákladní auto totiž brzdí dlouho a často by vůbec před přechodem nemuselo stihnout zastavit. Pokud totiž jede směrem od Velkých Hostěrádek, vůbec na prostor před školou dopředu nevidí, " myslí si Borovičková.

Jezdí moc rychle

Upozornila i na další problém. „Můj dům je hned první v obci ve směru od Otnic, odkud objížďka vede. Pokud si někdo myslí, že auta na začátku obce zpomalí na povolenou rychlost, velmi se plete. Rychlost padesát kilometrů za hodinu je naprostou utopií. Mám dvě malé děti a psa, musím je tak neustále hlídat. Kdyby vyběhli na silnici před dům, kamion je úplně smete," bojí se Borovičková.

Kvůli objížďce vedoucí přes obec nejásá ani starosta Bošovic Jaroslav Šimandl. „Samozřejmě z tohoto řešení nadšený nejsem. Kamiony opravdu vjíždí do obce rychleji. Silnice ale patří kraji, takže z pozice starosty nějaké předběžné omezení rychlosti zařídit nemůžu," konstatoval Šimadl.

Jiné řešení se ale příliš nenabízí. „Pokud se něco někde opravuje, nezbývá nic jiného než dané místo řešit objížďkou. Boj proti ní proto nechystám. Je to situace, se kterou se občas setká většina obcí," doplnil starosta.

Přesto budou muset Bošovičtí reagovat na objížďku i potom, co skončí. „Momentálně přes obec projíždí mnohem víc nákladní aut, než je obvyklé. Na takovou zátěž není silnice stavěná, a tak se bojím, že vzhledem k tomu bude nutná oprava. Pozitivní na tom je jen to, že to nezatíží náš rozpočet. Jedná se totiž o silnici druhé třídy a tu spravuje kraj, takže finančně by nás to postihnout nemělo," konstatoval Šimandl.

Se stávající dopravou se budou muset v Bošovicích ještě na nějaký čas smířit. „Kamiony budou přes obec jezdit až do ukončení stavebních prací. Samozřejmě chápu, že místním to radost nedělá, ale bylo to nejschůdnější řešení. Objížďka někudy vést prostě musí a nelze ji navrhnout tak, aby se všem obcím vyhnula," uvedl vedoucí technickosprávního úseku brněnské Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Břetislav Mutl.

Dodal, že práce na stavbě průtahu přes Těšany by měly skončit nejpozději v září. „Od té chvíle budou mít v Bošovicích a dalších obcích, kudy objížďka vede, zase klid," ujistil Mutl. Na podzim si tak oddechnou i v Otnicích, kterými objížďka prochází také.