Rašnerova pekárna patří k těm, kde brigádníky uvítají. Práce je fyzicky náročná, ne každý o takovou stojí. „Mladým se dnes moc dělat nechce, mají jiné priority. Někomu nevyhovuje dělat na směny, navíc pekařina není jednoduchá. Bereme brigádníky od patnácti let. Plat dostanou podle toho, kde pracují," oznámil obchodní zástupce pekárny Tomáš Kročil.
Záleží, jestli brigádník něco rovná, přehazuje bedny nebo se rovnou dostane do výroby. „Vítáme pochopitelně právě i ty, kteří mají s pekařinou zkušenosti. Většinou jsou to ale pomocné práce, protože málokdo je tak zručný, že vyrábí. Plat se pohybuje od šedesáti do osmdesáti korun za hodinu," prozradil Kročil.
Za to, že pekárna přijímá i brigádníky mladší osmnácti let, je vděčná Denisa Karlová. „Hledala jsem brigádu po internetu nebo po známých. Nabídek je hodně, jen se člověk nesmí bát. Je teda těžší něco sehnat, když mi ještě nebylo osmnáct, ale nakonec jsem si našla brigádu právě v pekárně," připomněla Karlová.
Ivanovická pobočka fischeru spoléhá na seznam svých brigádníků z předchozích let. „Chodí pravidelně každým rokem. Máme zkušenosti s nimi a oni s námi, navíc zprávy o nás šíří po svých kamarádech. Budeme přijímat zhruba až pětatřicet brigádníků. Jejich počet se však aktuálně může změnit, to budeme řešit operativně," poznamenal ředitel firmy Vladimír Hudec.
Hlásit se už můžou
Vyškovské Hestego se zabývá zakázkovou výrobou. Má ji smluvenou asi na tři měsíce dopředu. „Proto zatím nedokážu s jistotou říct, zda v létě budeme studenty nabírat. Ale pokud se nám student přihlásí už nyní, nic tím nepokazí. Zaevidujeme si ho a v případě, že budeme pomocníky potřebovat, ozveme se mu," uvedla personalistka Hestega Eva Vavrouchová. Ne všechny pozice jsou však ve firmě vhodné pro studenty.
Nabírá je proto hlavně na jednoduché manuální práce a výpomoc ve výrobě. „Navíc vzhledem k tomu, že jde o strojírenskou výrobu, musí být minimálně osmnáctiletí," upozornila Vavrouchová.
Karlová připomněla, že štěstí měla třeba v případě stánku se zmrzlinou. „Ač to tedy není práce úplně pro mě. Ale nabídky přivydělat si za okénkem se docela často objevují," zmínila studentka.
Nabízí ji třeba ve vyškovské kavárně Style cafe v Husově ulici. „Ze začátku je o brigádu velký zájem, ale jakmile vysvitne sluníčko, počet brigádníků se ztenčuje. Loni mi zbylo takové zlaté jádro, které se hlásí i letos. I tak ale budu brát žádosti do rezervy. Takže zájemkyně se stále můžou hlásit," vzkázal majitel kavárny Michal Doubek s tím, že s registrací nedoporučuje příliš vyčkávat. Nabízí jim dohodu o provedení práce a sedmdesát až pětasedmdesát korun na hodinu.
Kdo by si pomýšlel na pozici průvodce například na bučovickém zámku, má pro letošek smůlu. Místa už jsou obsazená. „Je třeba si jej zamluvit už koncem roku, nejpozději začátkem ledna. Za sezonu se u nás vystřídá asi deset brigádníků, ale místa jsou hned rozebraná," řekla kastelánka Jana Burianková.