Podle projektu má být přístavbou ke stávající budově, která se nachází téměř v kruhu šesti bříz. A ty by měly jít k zemi. Rada města však rozhodla, že se dřeviny kácet nebudou. „Se stavbou altánku město souhlasí, ovšem stromy chceme ponechat na svém místě. To znamená, že by altánek musel být menší, nebo že by musel být zkonstruovaný tak, aby břízy rostly v něm při jeho okrajích. Beachvolejbalový klub tedy může stavět, nicméně žádost na vykácení bříz podal znovu. Tu teprve budeme projednávat," oznámil vedoucí slavkovského odboru investic a rozvoje Petr Lokaj.

Předseda klubu Lubomír Kuchta však namítá, že v otázce stavby se nemá smysl zabývat jiným projektem než tím stávajícím. „Pokud by se přístavba budovala uvnitř kruhu z bříz, byla by tak malá, že bychom ztratili důvod ji stavět. A pakliže bychom je zahrnuli do altánku, jak jsme původně zamýšleli, musely by být otvory ve střeše tak veliké, že by střecha z velké části pozbývala význam," upozornil Kuchta s tím, že stavba má sloužit jako zázemí pro hráče, kteří využívají areál beachvolejbalových kurtů.

Nepřijatelné řešení

Provozovatelem areálu koupaliště jsou Technické služby města. Právě od jejich ředitele Radoslava Lánského dostal záměr stopku, kterou se řídila rada města. „Zachovat v areálu zeleň je důležité, pomáhá příjemnému prostředí a poskytuje stín. Pro návštěvníky je lepší si lehnout pod stromy než pod pergolu. Areál našeho koupaliště má velké renomé a výsadba je jednou z věcí, která tomu pomáhá, takže pro mě je celá záležitost s možným kácením dřevin absurdní a nepřijatelná," potvrdil ředitel Lánský.

Kuchta však namítá, že podobnou tradici má ve Slavkově i klub plážového volejbalu. Ten patří ke slavkovskému koupališti už od roku 1990. „Ve spolupráci s městem se nám podařilo vybudovat jeden z nejlépe hodnocených areálů v České republice. V loňském roce jsme však přestali být schopní konkurovat ostatním klubům, co se týče zázemí. Z toho důvodu jsme požádali o stavbu altánku a ten nám radnice přislíbila, ovšem s podmínkou zachování šesti bříz. Ukázalo se, že není technicky možné podmínku splnit," naznačil předseda klubu.

Podle jeho slov klub už od začátku nabízel místo vykácených stromů náhradní výsadbu. Poznamenal také, že březové aleje už dávno žádný kolorit na slavkovské vodní atrakci netvoří, neboť jich většina zmizela kvůli budování nezbytného zázemí koupaliště. Beachvolejbalový klub má také k dispozici odborný posudek, podle kterého jsou břízy ve špatném stavu.

Zdraví stromů však podle ředitele Lánského není uspokojivé nikoli kvůli stáří nebo škůdcům, ale kvůli zásahu člověka. „Asi před čtrnácti dny jsme přišli na to, že stromy někdo postříkal herbicidem. Devět z osmnácti bříz tak velice poškodil, podle mého názoru zcela záměrně. Postřik se větrem dokonce roznesl až k sousednímu stadionu a poškodil i tamní šeříky," povzdechl si Lánský.

Zda vedení města ustoupí, se ve Slavkově rozhodne nejdřív 7. května. Právě příští středu bude o věci znovu jednat rada města. „Břízy jsou krásné a poskytují stín, takže bych byla asi nerada, kdyby se vykácely. Ale pokud by byl altánek vkusný a účelný, některé stromy by mu ustoupit asi mohly," zhodnotila situaci například Slavkovanka Jana Týnovská.

ADAM HRBÁČ