ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Za posledních čtyřiadvacet hodin podle krajských hygieniků přibylo 15 nových případů onemocnění Covid-19. Hygienici aktuálně evidují 274 případů. „Z nich 235 pacientů se léčí doma," uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské krajské hygienické stanice Renata Ciupek. V karanténě je nyní na jihu Moravy 1189 lidí.

Fakultní nemocnice Bohunice
Nemocní z Francie se budou léčit v Brně, řekl Andrej Babiš

Nejvíce případů v kraji nadále zůstává v Brně, v neděli večer se jejich počet vyšplhal na 111. Nejméně případů má Hodonínsko, kde už třetí den po sobě nepřibyl žádný nový pacient s koronavirem. Na Hodonínsku nemocí trpí podle údajů krajské hygieny osm osob.

Krajští hygienici nechali otestovat od konce ledna do neděle 3182 lidí z jihu Moravy.

U svaté Anny je devět vážných případů

O devět pacientů ve velmi vážném stavu pečuje anesteziologicko-resuscitační klinika brněnské nemocnice u svaté Anny. „V pátek k nám přivezli dalšího pacienta s onemocněním Covid-19 s těžkým průběhem. Jedná se o pětaosmdesátiletého muže z břeclavské nemocnice," uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Jeden z pacientů ve svatoanenské nemocnici je stále připojen k mimotělní podpoře života. „Zbylých osm je napojeno na umělou plicní ventilaci. Všichni pacienti jsou ve vážném zdravotním stavu," poznamenala Lipovská. Začátkem týdne ve svatoanenské nemocnici navzdory veškeré péči zemřela čtyřiasedmdesátiletá důchodkyně, kterou do Brna zdravotníci převezli z opavské nemocnice.

Nový rouškomat mají ve Veselí nad Moravou.
Místo sladkosti vypadne rouška. V Brně a Kuřimi jsou rouškomaty

Druhý nejvyšší počet nemocných koronavirem je podle krajských hygieniků na Břeclavsku, tam se počet případů vyšplhal na 57. Mezi nimi jsou i nakažení z břeclavské nemocnice. Koncem pracovního týdne se objevila informace o nákaze zdravotnického personálu i pacientů na tamním interním oddělením. V sobotu ředitel nemocnice Petr Baťka sdělil, že nakažení jsou tři lékaři, tři sestry a devět pacientů. Oddělení nemusí být uzavřeno, ale interna B nepřijímá žádné pacienty.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula
Lék na koronavirus se má testovat v Brně, řekl Roman Prymula

Zatímco v celé republice v neděli přibyli uzdravení i zesnulí, na jižní Moravě zůstává situace několikátý den stejná. Na nákazu zemřeli dva Jihomoravané starší šedesáti let s dalšími vážnými nemocemi, osmnáct lidí se naopak z nákazy vyléčilo.

Tomáš Ouředníček (na snímku vlevo) spekulace o koronaviru na Dakaru odmítá.
Koronavirus ? Někdo chtěl, aby se o Dakaru psalo, myslí si jezdec Ouředníček

V celé zemi bylo podle údajů ministerstva zdravotnictví k nedělnímu podvečeru 4 543 lidí nemocných na koronavirus. Šestadevadesát lidí se do nedělního podvečera z nemoci vyléčilo, zemřelo už sedmašedesát lidí.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník