Místní nové možnosti oceňují. „Je to opravdu skvělá práce. Moc za to děkujeme,“ chválil stezku Jakub Svoboda, který v obci Černčín bydlí. Náklady na 430 metrů cesty dosáhly zhruba na tři miliony dvě stě tisíc korun.

Právě dokončenou stavbou Bučovice navázaly na budování sítě cyklotras ve městě a jeho místních částech. „V zimě jsme dokončili úsek vedoucí kolem rybníčků na Kloboučky, odtamtud plánujeme pokračovat dál na Vícemilice a později i na Nevojice. Nyní řešíme úsek, který bude končit u vícemilického biocentra,“ komentoval starosta.

Současná podobna Koláčkova náměstí je častým terčem kritiky místních obyvatel.
Centrum Slavkova ovlivní lidé v anketě. Chybí jim zeleň i místo pro odpočinek

Mnoho času zabírá zajištění pozemků nezbytných pro výstavbu každé stezky. „Za poslední dva roky jsme vykoupili všechny potřebné pozemky a připravili polní cestu. Předpokládám, že letos na podzim začnou práce na projektové dokumentaci tak, abychom mohli stavět na konci příštího roku. Připravujeme také výkupy pozemků od biocentra k Nevojicím,“ řekl Horák.

Podobné zkušenosti mají i v jiných městech. „Odkup pozemků je na projektu každé cyklostezky to nejsložitější,“ potvrdila mluvčí Slavkova Veronika Slámová. Řeší ho tam v souvislosti s plány na cyklostezku do Křenovic.

Vyškovská Základní škola Nádražní 5.
Velká výměna oken ve škole pokračuje. Přinese zateplení a méně hluku

V Bučovicích mají v dlouhodobějším plánu pokračovat i západním směrem na místní část Marefy. „Tady ale čekáme na ukončení komplexních pozemkových úprav, které nám majetkově připraví pozemky pro tuto plánovanou cyklotrasu,“ zakončil starosta.