Ten starostou zůstává. Kromě něj zasednou v pětičlenné radě města i jeho spolustraníci – Jan Růžička, který se stane místostarostou, a Pavel Klimeš. „Spolupráci jsme pak nabídli Radovanu Válkovi z Volby pro město a Petru Hanákovi z uskupení PRO Zdraví a sport,“ přiblížil Horák.

Dohodu o spolupráci s dalšími subjekty se lidovci rozhodli uzavřít, protože chtějí, aby jejich záměry měly širší podporu. „Není třeba je razit radikálně, raději hledáme shodu,“ uvedl Horák.

Starosta Křenovic Jan Mozdřeň.
Někteří starostové vesnic Vyškovska končí. Přenechají místo mladým

Ani jednoho z oslovených prý to, že se lidovci snaží vytvořit širší koalici nepřekvapilo. „Má to logiku. Je vždy lepší, když v zastupitelstvu vládne převážná shoda. To, že mají nadpoloviční většinu, ještě neznamená, že by do rozhodování o dalším směřování města neměli přibrat i ostatní subjekty, se kterými se shodují. To se nám dařilo a tak mě těší, že budeme pokračovat,“ sdělil Válek.

Podobně to vidí i Hanák. „Spolupracovali jsme spolu v radě v předchozím období a z mého pohledu to byla spolupráce pro Bučovice přínosná. I to je ten důvod, proč jsem na nabídku kývl,“ uvedl Hanák.

Nová koalice
Na nové koalici v Bučovicích se dohodla KDU-ČSL, Volba pro město a PRO Zdraví a sport.
Místostarostou Bučovic se stane Jan Růžička.
V radě bude mít KDU-ČSL tři zástupce a Volba pro město i PRO Zdraví a sport po jednom členu.

Určitou formu spolupráce lidovci nabídnou i dalším stranám. „Do rady se už ale nikdo nedostane, je pětičlenná a s ohledem na výsledek voleb tam tři zástupce mít musíme,“ vysvětlil starosta.

Pro následující volební období má priority jasné. „Dotáhnout jako UP, cyklotrasy a územní plán,“ nastínil Horák. Hanák má priority podobné. „Mám navíc blízko ke sportu, takže bych se rád věnoval této oblasti a volnočasovým aktivitám,“ je přesvědčený Hanák.

Z rady města odchází Jiří Šarman (ANO 2011) a dosavadní místostarosta František Šujan (ČSSD), který se letos do zastupitelstva vůbec nedostal. „Vypadá to, že lidé chtěli po letech změnu. Mrzí mě to, ale nic s tím nenadělám,“ řekl nedávno Šujan.

V radě už neusedne ani Eva Sedláčková (PRO Zdraví a Sport). Ani ona nezískala mandát v zastupitelstvu.

Ilustrační foto
Pila, řídila a bourala. V autě žena vezla dvě děti, nadýchala skoro dvě promile