Mám ráda čerstvý, sladší, těší se Markéta Gálová z Podivína na Břeclavsku na ochutnávku prvního letošního burčáku u příbuzných. Jihomoravané oblíbený nápoj mohou koupit na některých místech už ve středu, tedy první možný den. Zhruba o dva týdny dříve, než je obvyklé. Může za to rekordně brzká sklizeň hroznů.

Prodávat bude nápoj například vinař Miroslav Machuča. „Hrozny odrůdy Irsai Oliver jsme sbírali v sobotu. Letos je to extrém. Tak brzy jsme nikdy úrodu neměli,“ prohlásil.

Stánky má tradičně na třech místech. U Valtic na Břeclavsku, u kempu Apollo mezi Lednicí a Břeclaví a u silnice I/52 blízko novomlýnských nádrží. „Ceny měnit nebudeme. Litr burčáku bude stát jako loni sedmdesát korun,“ přiblížil vinař z Valtic na Břeclavsku.

Burčák. Ilustrační foto.
Už zkraje srpna, o týdny dřív než běžně. Burčák tak brzy mnozí vinaři nepamatují

První sběr hroznů mají letos za sebou rovněž v rodinném vinařství Elišky Čeperové a Pavla Matouše v Olbramovicích na Znojemsku. V pondělí začali zpracovávat na burčák asi tři sta kilogramů rané odrůdy Solaris. „Letos je sklizeň o dva týdny dříve než obvykle. Vždy jsme sbírali Solaris kolem patnáctého srpna,“ řekl Pavel Matouš.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Prodej nápoje z hroznů ve vinařství směřují na pátek. „Lidé jej chtějí hlavně na víkend. Na to, abychom z hroznů vyrobili kvalitní víno, potřebují ještě zrát,“ zmínil vinař Pavel Matouš.

Za výjimečný považuje letošní rok také ředitel Svazu vinařů Martin Půček. „Obvykle jsou téměř všechny hrozny v tuto dobu ještě tvrdé. Pokud nedojde k velkému výkyvu počasí, může být úroda nadprůměrná,“ uvedl Půček.

Ilustrační foto
Důchodkyně se snažila přivolat si pomoc boucháním koštětem do nábytku

Ve vinohradech se objevují už i první hejna špačků. „Slyšel jsem, že jsou ve Valticích, kolem Strachotína. Někde už začala střílet děla na jejich plašení,“ poznamenal ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Například v brněnské Moravské vinotéce na Mojmírově náměstí začnou prodávat burčák pravděpodobně až na konci příštího týdne. „Bereme hrozny z Horních Věstonic a tam ještě nesklízeli. Neprodáváme částečně zkvašené mošty z dovozu,“ sdělil Vladimír Adámek. Loni prodávali litr za šestašedesát korun.

Burčák musí být z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v České republice. Smí se prodávat od prvního srpna do třicátého listopadu. Jeho pravost kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. „Nejvyšší pokuta při prodeji burčáku byla loni padesát tisíc korun,“ sdělil mluvčí Radoslav Pospíchal.

Ilustrační foto
Alkohol u dětí? Letos na jihu Moravy v pití trhají rekordy

Doba prodeje burčáku se v budoucnu může měnit. „Jsme připravení o úpravě zákona o vinohradnictví s producenty jednat, aby mohli v odůvodněných případech prodávat burčák i v dřívějších termínech,“ sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Václav Tampír.