„Odhadujeme, že demolice nás vyjde přibližně na osm set tisíc korun. Následné využití plochy ale bude složité. Většina pozemků, na kterých stojí, totiž patří pivovaru, respektive ministerstvu zemědělství. Město z nich má jen minoritní část," přiblížil vyškovský starosta Karel Goldemund.

Vedení města se loni snažilo s ministerstvem dojednat směnu pozemků. „To na návrh ale nepřistoupilo. Důvodem má být vyčkávání, až se vyřeší restituce. Problematika využití plochy je tak podle nás na několik let zablokovaná. Zatím jsme se proto ani příliš nezaobírali tím, co by v místě mělo být. Museli bychom nechat zhotovit studii, a to by nyní byly vyhozené peníze," dodal Goldemund.

Naopak zámecká zahrada by se úprav dočkat měla. Lidé totiž upozorňují na několik nedostatků. Chtěli by se třeba kochat pohledem na tryskající fontánu. „Nevybavuji si, že bych ji letos viděl v provozu. Mně to příliš nevadí, ale je pravda, že by to parku asi dodalo na přitažlivosti. K podobným místům to patří," myslí si třeba Michal Procházka z Vyškova.

Podle Goldemunda problém souvisí se zákonem o veřejných zakázkách. „Dnes vítězí ten, kdo podá nejlevnější nabídku. Podle toho to v případě fontány i dopadlo. Fungovala jen krátce. V současnosti zakázku reklamujeme, ale dodavatel je zatím nedohledatelný," vysvětlil.

Toalety zatím ne

Kromě toho Vyškované volají po toaletách v blízkosti parku. Vzniknout měly v domku vedle vstupu do zámecké zahrady. Město ho opravilo a v současnosti v něm má Správa majetku města Vyškova uloženou část depozitáře. Ve vztahu k celé oblasti, která má sloužit jako rekreační, by se v místě podle radnice hodily. „Jednali jsme s několika organizacemi, které měly zájem stavbu přes různé dotační fondy uskutečnit tak, aby byla peněžní účast města co nejmenší. To se ale nepodařilo," informoval Goldemund.

Radnice proto stála před rozhodnutím, jestli investovat. Podle návrhu je potřeba zbudovat rozvody, obklady, dlažbu a rampu pro vozíčkáře. „Stavba by vyšla zhruba na milion korun. Proto jsme záměr loni při přípravě letošního rozpočtu neschválili. Domníváme se totiž, že dát tolik peněz na toalety v dané oblasti není tou největší prioritou, kterou by měl Vyškov řešit," zdůvodnil Goldemund.

O jejich potřebnosti částečně pochybuje i Procházka. „Na jednu stranu si myslím, že by se k zahradě hodily. Člověk by tam třeba s malými dětmi mohl trávit víc času. I leckterým svatebčanům by přišly vhod. Na druhou stranu je otázkou, jestli by byly dostatečně využívané, aby je město nepostavilo a nechodili tam třeba jen tři lidé denně," namítl Procházka.

Podle výsledků úterního prvního kola projednávání rozpočtu na rok 2015 se novinky lidé v příštím roce nejspíš nedočkají. „Výstavba se prozatím odkládá. Do dalšího kola projednávání rozpočtu naopak postoupily úpravy samotné zámecké zahrady zahrnující zpevnění cest, odvodnění, úpravy zeleně. Ty by měly vyjít na milion dvě stě tisíc korun. Jednání však ještě nejsou u konce, oba tyto výsledky tedy zatím ještě nemusí být definitivní," podotkla mluvčí vyškovské radnice Petra Bezdomniková.