Problém potvrzují i kominíci. „V současné době mám dost plný program. Na kontrolu musí zákazníci počkat zhruba deset dní,“ uvedl například kominík Vladimír Červinka z Dražovic na Vyškovsku.

Cechmistr Moravského kominického společenstva Zdeněk Konečný za největší problém nepovažuje čekací doby. „Mnohem víc mě zneklidňují amatérští kominíci, kteří si za třicet vteřin ledabylé práce účtují čtyři sta korun. Alarmující je, že lidé z osmdesáti procent absolutně podceňují rizika a kontroly nezajišťují. Z tisícovky blanenských bytů je dobrá polovina nachystaná k otravě,“ varoval.

Ilustrační foto.
Kotlíkové dotace: zbývá jen polovina peněz, lidé už zažádali o 63 milionů

Kontrolu komínu je majitel nemovitosti povinný zajistit jednou ročně. V případě požáru by lidé mohli mít problém nejen s hasiči, ale také s pojišťovnami, které pravidelné kontroly zajímají. „Pokud by požár vznikl od zanedbaných spalinových cest nebo tepelného spotřebiče, mohlo by se to podepsat na snížení pojistného plnění,“ varoval například mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Mikošky loni požární jednotky vyjížděly k devíti požárům komínů na Vyškovsku a sedmi na Blanensku.

Kontroly a pokuty
• Kontrola komína certifikovaným kominíkem je povinná jednou ročně.
• Týká se jak komínových soustav napojených na kotle, kamna nebo krby spalující pevná paliva, tak také na zemní plyn.
• Další povinné lhůty se týkají čištění komínů.
• Kolem 300 lidí se podle statistik v České republice spalinami ročně otráví.
• Bez revizního potvrzení mohou lidé od hasičů dostat pokutu až 25 tisíc korun.

KRISTÝNA KUCHARČÍKOVÁ 
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI