Na Vyškovsku s nadcházející zimou přibývá krádeží dřeva. Protože v obchodech je čím dál dražší, někteří lidé palivo kradou přímo v lese. Policisté tak z poslední doby šetří hned několik případů.

Nahlášené mají tři trestné činy a dva přestupky. „Největší škodu způsobil zloděj v Nemojanech, kde ležely na volném prostranství už pokácené smrky. Ty si pachatel odvezl a připravil tak majitele o dřevo za jednatřicet tisíc korun," uvedla vyškovská policejní mluvčí Iva Šebková.

V dalších třech případech byli zloději dokonce tak drzí, že si pro dřevo přišli až k rodinným domům. „Z domu na Vyškovsku, který se zrovna rekonstruoval, si zatím neznámý pachatel odnesl už naštípané dříví, nachystané k zatápění. Tato škoda však nepřesáhla hranici pěti tisíc korun, a tak jsme případ řešili jako přestupek. Jiná situace byla v Hošticích, kdy si zloděj ze soukromého pozemku odnesl dřevěné stavební dílce v hodnotě přes šest tisíc korun. To už řešíme jako trestný čin," podotkla mluvčí.

Zatím nejnovější krádež stromů se stala v obecním lese v Kožušicích. „Snažíme se ho hlídat, a tak když jsme jednou zjistili, že nám z něj dva muži kradou stromy, ihned jsme informovali policii," uvedla starostka Kožušic Anežka Neužilová.

Nebýt včasného zásahu, škoda by byla pravděpodobně ještě vyšší. „Oběma mužům se podařilo odvézt lípu, dub a břízu, čímž způsobili škodu ve výši čtyři a půl tisíce korun. Zlodějů muselo být víc. Jeden stromy odvezl nákladním autem, po kterém však už zbyly jen vyjeté koleje, a na místě zůstali dva muži jen s osobním autem a pilami. Další strom zůstal podřezaný a zaklíněný. Odvézt už ho nestihli," popsala starostka.

Letošní ceny dřeva se podle prodejců vyšplhaly na historické maximum. „Kvůli složité politice v dřevařském průmyslu nikdy nebylo dřevo tak drahé jako letos. Vůbec největší zájem je o dřevo bukové, ale lidé kupují i například vrby. Ceny palivového dříví se letos pohybují od šesti set korun za metr u méně kvalitního dřeva, až po patnáct set korun za metr u dřeva s nejvyšší výhřevností," řekl Petr Šiler z pily v Račicích.

Přesto je podle lidí topení dřevem výhodnější než plyn. „Topil jsem léta plynem, ale teď v důchodu využívám volného času, abych se na zimu dopředu zásobil. Nechávám si kulatinu dovézt před dům a dřevo si pak nasekám a nechám pořádně proschnout. Daří se mi takto snížit náklady na vytápění domu i o několik tisíc korun ročně," uvedl například Josef Bednařík z Rousínova.

Dřevo můžou lidé odkoupit i od lesníků. „Zájem o takzvané odpadní dřevo na topení je velký a každoročně vzrůstá. Cena takového dřeva se odvíjí od jeho tloušťky. Například cena větví o průměru deset centimetrů se pohybuje kolem padesátikoruny za kubík, silné kmeny se prodávají v řádu stokorun," uvedl šéf bučovické lesní správy Otakar Pavlík. Za tyto ceny si lidé můžou dřevo z lesa odvézt na vlastní náklady.