Navýšení jejich přídělů očekává v druhé polovině května, ale především v červnu. Kapacita pak naroste až na šest set denně. Zájemci dorazí ve všední dny od sedmi ráno do tří odpoledne. „Byli jsme na stěhování z areálu nemocnice od začátku nachystaní. Měla ale poměrně hodně místa a mohla tak očkovat déle. Když teď dorazí více vakcín, stěhovala se do větších prostor stejně jako ostatní. Tady to je mnohem přehlednější a pro lidi obecně lepší prostředí,“ komentoval hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Centrum ve Vyškově stavěl tým odborníků, který spolupracoval se zástupci vysokých škol. Snažili se, aby jím prošlo co nejvíce lidí za co nejkratší dobu. „V případě potřeby počítáme s nasazením personálu i v sobotu a neděli a s prodloužením pracovní doby, abychom mohli naočkovat víc lidí v kratším termínu,“ doplnil Horák.

Stavaři ve Slavkově pracují s technikou.
Průtah Slavkovem: dělníci začali se stavbou pod Palackého náměstím. Podívejte se

Při výběru lokality posuzovali zástupci kraje například prostor na parkování. „U haly a přilehlé nemocnice je sto parkovacích míst. Další místa jsou pak u nemocnice a v přilehlé ulici Karla Čapka,“ připomněl vyškovský starosta Karel Jurka.

V celém kraji tak lidé míří do velkokapacitních center celkem v sedmi městech. „Kromě Vyškova to jsou Kyjov, Hodonín, Břeclav, Znojmo, Hustopeče a Brno,“ vyjmenoval krajský radní pro zdravotnictví Jiří Kasala.

Dle výpočtů Jihomoravského kraje každý obyvatel starší patnácti let získá možnost naočkování nejpozději do konce července. Do konce srpna pak kraj ve své strategii počítá s tím, že bude takto naočkovaných sedmdesát procent jihomoravské populace stejné věkové kategorie. Zájem od května podpoří také v propagační kampani.