Zatímco letos ho poskytovala za 2,28 koruny za kilowatthodinu, letos to podle plánů vypadá na 2,15 koruny. „A to díky nižší ceně zemního plynu a realizaci úsporného programu," řekl ředitel Vytezy, která dodává teplo do tří tisíc osmi set bytů a škol a školek, Michal Koutník.

Slavkov u Brna se rozhodl finální cenu za teplo představit až po 15. prosinci. Už nyní ale ví, že bude nižší než letošní, která přesahovala 716 korun za gigajoul. „Přistoupili jsme k hromadnému nákupu energií, do kterého se zapojily i příspěvkové organizace, a tak se nám podaří uspořit zhruba třicet procent, což se promítne i do výsledné ceny tepla," avizovala mluvčí města Veronika Slámová.

Na druhou stranu z myšlenky vybudovat kogenerační jednotku, která z odpadního tepla tvoří elektrickou energii, již by Slavkov mohl dodávat do sítě, nakonec sešlo. „Už by to nebylo tak výhodné jako asi před pěti lety, kdy o ní radnice začala uvažovat," uvedla Slámová.

Obyvatelé Vyškovska pak víc nezaplatí ani za vodu. Zatímco u stočného se cena v posledních třech letech nezvyšovala, za vodné si naopak připláceli. Před několika málo dny však představenstvo společnosti Vodovody a kanalizace Vyškov odsouhlasilo, že ceny pro rok 2017 nezvýší. „Za vodné a stočné zaplatí lidé včetně daně 85,33 koruny za metr krychlový," informoval ředitel Vladimír Kramář.

598
korun za gigajoul tepla zaplatí Vyškované v příštím roce. Jedná se o víc než třicetikorunový pokles oproti letošku.

Důvodů, proč společnost pro příští rok udrží cenu na stejné výši, je víc. „Zaprvé nedošlo k poklesu ve výrobě. Zadruhé se začíná projevovat dopad finanční analýzy, která určuje minimální cenu služeb. Od Státního fondu životního prostředí jsme totiž získali dotace na obnovu vodárenského majetku. A analýza má zajistit, že se investice po čase vrátí. Tlak na zvyšování ceny už ale není takový jako v minulosti, proto si ji můžeme dovolit v roce 2017 ponechat na stejné výši jako letos," vysvětlil Kramář.

Jak však podotkl, to stále nezaručuje, že se v následujících letech voda opět o něco nezdraží. „Dokud poskytovatel dotace nezmění podmínky, budeme se muset finanční analýze podřídit," dodal s tím, že na ceně se v budoucnu může promítnout například i připravovaný zákon o zvýšení poplatku za odběr podzemní vody.

Zvýšení ceny na příští rok nepřipravuje ani společnost E.ON, která do domácností dodává elektrickou energii a plyn. „Důvodem je klesající cena energií na komoditních trzích, která ovlivňuje i ceny našich dodavatelů. V roce 2016 jsme nabízeli našim zákazníkům dodávku elektřiny v jednotarifním produktu řady Variant za 1 130 korun za megawatthodinu a aktuálně nabízíme pro stejného zákazníka cenu 1 065 korun. To je téměř o šest procent levněji," uvedl mluvčí společnosti Vladimír Vácha.

Jak dodal, levnější rovněž bude plyn. „Zákazníci se spotřebou 7,56 až 15 megawatthodin v produktech řady Variant platili cenu 738,5 korun za megawatthodinu. Nyní to bude šest set sedmačtyřicet korun. To je o skoro dvanáct a půl procenta méně," vyčíslil mluvčí E.ONu Vácha.