„Pro mě by taková cesta byla nemyslitelná. Manžel bude vozit syna do školky, a nedokážu si představit, že bych pro něj měla jezdit tak daleko. Naštěstí ale bude chodit jen na druhou stranu města, na Sochorovu," svěřila se třeba Ivana Trněná z Vyškova.

Podobný problém budou mít i rodiče dětí, které chodí do vyškovské školky na Palánku, a to v červenci. Pro ně bude fungovat mateřinka v Opatovicích, což dělá navíc asi jedenáct kilometrů denně.

Podle mluvčí vyškovské radnice Petry Bezdomnikové se město snaží, aby bylo rozdělení provozů o prázdninách spravedlivé. „Aby třeba nefungovaly pořád jen velké mateřské školy. Konkrétní rozdělení v každém roce pak záleží například i na tom, která zařízení očekávají, že k nim o prázdninách bude docházet víc dětí, nebo jak jsou schopná zajistit své zaměstnance v době dovolených," vysvětlila mluvčí.

Pro rodiče, kteří nemůžou svého potomka dopravovat tak daleko z časových důvodů, nebo protože třeba nemají auto, se nabízí například řešení v podobě jiné formy hlídání. Ve Vyškově je několik možností, ovšem za mnohem větší peníze než ve školkách. Jednou z nich je denní centrum Radovánek mateřského centra Radost.

Podle vedoucí organizace Ivety Chaloupkové je teď problematika umisťování dětí do školek o prázdninách žhavým tématem mezi matkami, které centrum navštěvují. „Hlavně se to dotýká těch, které nemají auto nebo jiné možnosti dopravy. Opatovice i Rychtářov jsou pro ně opravdu daleko. Řešení ale zřejmě neexistuje, nemají totiž jak do rozhodnutí zasáhnout," krčila rameny Chaloupková.

Náhradní školky
červenec
• MŠ Opatovice – pro MŠ Rychtářov, Šikulka, Dědická, Palánek
• MŠ Hraničky – pro MŠ Havlíčkova, Jarní, Sochorova, Puškinova
srpen
• MŠ Rychtářov – pro MŠ Opatovice, Šikulka, Dědická, Hraničky
• MŠ Sochorova – pro MŠ Palánek, Jarní, Puškinova, Havlíčkova
zdroj: MěÚ Vyškov

Prázdninový provoz v mateřince v Opatovicích nebo Rychtářově pak podle ní mnozí z nich považují za komplikaci a uvažují o umístění dítěte do Radovánku. „Je ale cenově náročnější než školka. Proto nyní rodiče zvažují, jestli je pro ně cestování opravdu tak náročné a jestli se jim umístění dětí k nám vyplatí. Několik je už téměř přesvědčených, že dá své ratolesti na letní prázdniny skutečně k nám," uvedla vedoucí.

Podle ní centrum o prázdninách rozšíří i pracovní dobu, kdy budou hlídání poskytovat. „Chceme umožnit, aby rodiče mohli normálně chodit do práce," vysvětlila s tím, že hlavním důvodem, proč byla služba zřízená, byl stále rostoucí nedostatek míst ve školkách. Letos nebyly přijaté desítky dětí.

Přebytek řeší i vedení města. Schválilo už výjimky, díky kterým se jich do mateřinek dostane víc.

Opatření však nestačí. Zbývá dalších asi padesát dětí, které se do žádné mateřinky nevešly. Radní už proto navrhli několik variant, které by mohly situaci zlepšit. Například že se na Letním poli otevře pro následující školní rok ne jedna, ale rovnou hned dvě třídy, což doteď nebylo v plánu.

Další možností je navýšení kapacity v Mateřské škole Puškinova. „Díky tomu bychom mohli přijmout dalších jedenáct dětí. Variant je ale víc. Zatím nedokáži říct, kterou cestou se vydáme. Osobně bych byl pro Letní pole. V první řadě však musíme dořešit mateřskou školu Šikulka," připomněl vyškovský místostarosta Karel Jurka nutnost rozsáhlejší opravy kvůli návštěvě hygieniků. Ti zjistili, že její prostory jsou vzhledem k počtu dětí nevyhovující. Rekonstrukce se v této souvislosti dočká i školka v Puškinově ulici.