Kriminalita ve městě podle vedení Bučovic za poslední dobu vzrostla. Na vině mají být především nepřizpůsobiví obyvatelé, kteří se nastěhovali do jednoho z domů v bučovické Slavkovské ulici. Radnice se už údajně neúnosnou situaci rozhodla řešit po svém.

„Zastupitelstvo rozhodlo, že odkoupíme dva domy ve Slavkovské ulici. V jednom z nich už problémoví obyvatelé bydlí. V případě druhého chceme zabránit, aby k nastěhování dalších jim podobných, které může hrozit, došlo," potvrdil plánované kroky bučovický místostarosta Jiří Horák.

Oba objekty stojící podél mezinárodní silnice I/50 nedaleko odbočky na Mouřínov, které chce město získat do vlastnictví, jsou v neutěšeném stavu. Podle některých zastupitelů je Romové, kteří v jednom z nich bydlí, začali postupně rozebírat. Dokonce v něm měla vzniknout i skládka.

Radnice má s domy konkrétní plány. „Dokud je nekoupíme, není možné podniknout žádné kroky. Jakmile však budou naše, chceme je nechat zbořit," přiblížil bučovický starosta Radovan Válek.

Dražba už brzy

Odkup prázdného domu je už na spadnutí. „S majitelkou jsme dohodnutí, že nám ho prodá za sto osmdesát tisíc korun. Druhý je v exekuci, termín dražby je stanovený na konec října a předpokládáme, že ho pořídíme za podobnou cenu. Doufáme, že o něj neprojeví zájem nikdo další," zmínil místostarosta.

V to věří také místní, podle kterých není soužití s romskými obyvateli města zrovna ideální. „Jejich děti věčně někde pobíhají, vykřikují vulgární slova. Vůbec to nemá dobrý vliv na ostatní děti, které se rodiče snaží vychovávat ke slušnosti. Několikrát jsem viděl, jak lezly přes plot do okolních zahrad a kradly ovoce. Obecně jsou především dost hluční," poukázal Bučovan, který si kvůli citlivosti problematiky nepřál zveřejnit své jméno.

Jak naznačil bučovický starosta Válek na jednom z minulých zasedání zastupitelstva, trnem v oku jsou tito nově příchozí obyvatelé domu také romským starousedlíkům.

Do jednoho pytle

„To můžu potvrdit. Vrhají na nás špatné světlo. Kradou na zahradách. Dokonce jsem jednou v noci slyšela, jak nám někdo dupal po střeše. A jaký nepořádek mají na dvoře. Určitě budeme rádi, když se situace nějak vyřeší. Nechceme, aby nás všechny lidé házeli do jednoho pytle. Bydlím tady už přes dvacet let a myslím, že potíže naše rodina nedělá," řekla Julie Gunárová, která bydlí v nájmu nedaleko domu, v němž žije údajně problematická rodina.

Potíž ovšem není jen v tom, že se tito lidé podle vedení města a mnohých obyvatel chovají nevhodně, ale také ve způsobu, jak získali v Bučovicích trvalé bydliště. Podle vedení města mají zfalšovanou nájemní smlouvu. Případ dokonce vyšetřuje policie. „Dostali jsme oznámení od bučovické radnice, které nyní prošetřujeme. Věc je však teprve na začátku," potvrdila mluvčí vyškovských policistů Iva Šebková.

Romové, kteří se do Bučovic přistěhovali před zhruba pěti měsíci z Berouna, ale tvrdí opak.

Smlouvu prý mají řádně uzavřenou. „Sepisovali jsme ji s někým jiným než s majitelem. Představil se nám jako jeho kamarád. Vím o tom, že se město chystá tento dům zbourat. Snažím se najít nám nové bydlení. Ale je to skutečně těžké. Nikdo nás nikde nechce. Na úřadech se k nám chovají, jako bychom ani nebyli lidé. Opravdu nevím, co s námi bude dál," krčila rameny obyvatelka domu, který má jít k zemi.