Bučovice dostaly bývalý areál Správy a údržby silnic od kraje a rozhodly se ho prodat. „V nabídkovém řízení se přihlásil jeden kupující. Tomu se ale zřejmě nezamlouvala cena, město chtělo pět milionů korun. A tak bylo rozhodnuto, že k areálu dostane ještě blízkou parcelu, čímž město přišlo asi o milion," poukázal zastupitel s tím, že pozemek je strategicky důležitý.

Je v něm totiž kanalizace. „Tím, že parcela není města, je ohrožená investice v řádech milionů," podotkl.

Když zastupitelé o prodeji v roce 2011 hlasovali, návrh prošel těsně. Z patnácti jich pro prodej zvedlo ruku osm. „Já jsem rozhodně nebyl pro," řekl Koudelka, který chystá trestní oznámení na neznámého pachatele pro porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Podle bučovického starosty Radovana Válka byl prodej areálu podmíněný stavbou chodníku. „Kupující tehdy správně namítl, že nemůže stavět na pozemku města. Proto jsme danou parcelu na dobu, než ho udělá, převedli na něj. Po vybudování ji měl bez náhrady vrátit. To vše mělo být hotovo do roku 2014," vysvětlil Válek.

Na to, že chodník v místě chybí, Vyškovský deník Rovnost poukázal letos v únoru. Majitelem celého pozemku o výměře přes čtyři tisíce metrů čtverečních je firma Mamed v čele s jednatelem Josefem Markem, na něhož už město podalo žalobu kvůli nedodržení podmínek smlouvy. „S městem jsem byl na několika jednáních, vždy se řeší to samé. Na rozdíl od jejich řečí já mám vše smluvně doložené. Kdyby ne, asi by se mnou stále nejednali," řekl Marek.

Smlouva podle něj obsahuje část hovořící o zbudování chodníku na parcelách Bučovic, proto jim také kus svého pozemku nabídl k odkupu. „Má výměru zhruba sedm set metrů. Oni si asi myslí, že jim tu část v hodnotě zhruba milionu korun, kterou jsem vysoutěžil, jen tak věnuji," uzavřel Marek.

Koudelka ale za celou akcí vidí spíš přátelské vazby mezi vedením města a Markem, který jeden čas působil v uskupení Volba pro město stejně jako starosta. „Předpokládám, že celá situace vznikla tak, že kamarádovi přidali něco navíc za to, že postaví chodník. Teď se s ním rozhádali a nemáme ani chodník ani pozemek," řekl.

Válek to odmítá. „Smluvní partner nedodržel závazky. To, jestli dřív kandidoval za Volbu pro město, je irelevantní," zdůraznil.

Nicméně uznal, že pozemek se měl ošetřit lépe. „Teď, když vidíme, jak to celé dopadlo, je zřejmé, že se celá situace měla vyřešit jinak," zmínil.