„Chodník je v současnosti takřka hotový. Chybí už jen dokončovací práce. V pátek firma vyfrézovala okraj silnice a v úterý ho ještě vyasfaltuje. Na čtvrtek pak máme naplánované slavnostní otevření, které se uskuteční ve tři hodiny odpoledne," zmínil starosta Lulče Petr Halas.

Práce začaly už v červnu a červenci výstavbou a opravou kanalizace. „Naprojektovaná byla v bývalém příkopu u silnice v délce sto čtyřiceti metrů. V části plochy jsme ji nechali udělat úplně novou, v druhé části už byla. Avšak ve špatném stavu, takže jsme ji museli nechat zrekonstruovat," vysvětlil Halas. Od druhé poloviny srpna pak začala stavba chodníku.

Zmizí z horizontu

Součástí bude i přesunutí autobusové zastávky ve směru od Vyškova. „Stojí na horizontu na nepřehledném místě. Proto ji posuneme o něco níž. Při stavbě chodníku jsme současně vytvořili záliv pro zastavení autobusů, takže nebudou tak jako dosud stát na silnici a omezovat provoz," poukázal starosta.

Tam ještě zbývá doplnit dřevěný přístřešek pro cestující. „Dopravní společnost také musí přesunout značku zastávky. Na slavnostní otevření to ještě připravené nebude, věříme však, že se tak stane v dohledné době," nastínil Halas.

Nový chodník včetně kanalizace a nového stání pro autobus vyšel na milion šest set tisíc korun. Ty obec platila ze svého rozpočtu. „Dotace na chodníky se v současnosti shání špatně. Podali jsme ale žádost na Jihomoravský kraj. Chodník vede vedle krajské silnice a přispěli jsme k bezpečnosti chodců. Takže doufáme, že nám sto padesát až dvě stě tisíc přispějí," dodal Halas.