Kritériem pro jejich výběr byla nejen návštěvnost, ale u filmů také světový ohlas. Zvolené pořady byly rozdělené do pěti kategorií divadelní představení, zábavný pořad, hudební pořad, český film a zahraniční film. Další, speciální sekcí, byl Kulturní počin roku.

Pomocí této kategorie chtěli pracovníci střediska zjistit, kterou kulturní aktivitu roku 2013 považují lidé za nejpřínosnější pro život města. „Mohli zmínit jakýkoliv pořad, ale třeba i festival nebo výstavu," upřesnil Kadlec, který už zveřejnil i výsledky.

V kategorii Hudební pořady na prvním místě skončily koncerty Kruhu přátel hudby, které byly hodnocené jako jedna souhrnná akce. Z divadelních se oblibě těšilo Divadlo Járy Cimrmana, tentokrát s představením Záskok. To Miroslav Donutil se svým vystoupením plným historek obsadil první příčku v zábavných pořadech.

Mezi českými filmy bodovala nejvíc Křídla Vánoc. „Ze zahraničních byl nejúspěšnější oscarový snímek Gravitace. Jako Kulturní počin roku získala bezkonkurenčně nejvíc hlasů Orientální show Tisíc a jedna noc," doplnil výčet Kadlec.