Ve hře je majetek, který církvi dříve patřil a stát ho převedl do vlastnictví města. Podle farnosti neoprávněně, „Pokud obec s pozemky řádně nehospodařila, neměla se stát jejich vlastníkem a pozemky tak měly zůstat ve vlastnictví státu,“ řekl k žalobě vedoucí právního oddělení Biskupství brněnského Milan Dobeš.

Žalující strana hodlá dokázat, že Bučovice s pozemky, které získaly od státu, nezacházely tak, jak měly. „Chceme, aby soud posoudil, jestli vlastník s pozemky řádně hospodařil. Pokud by se prokázalo, že ne, mohl by soud rozhodnout, že se majetek vrátí do vlastnictví státu a církev by poté mohla žádat o jeho vydání zpět,“ vysvětlil Dobeš.

Okolí kasáren po výbuchu. Ilustrační foto.
Výbuch v kasárnách: vojáka pustili z nemocnice, ubytovna Jugo je opravená

Klíčovou roli v dokazování by podle soudkyně Pavly Kohoutové mohli hrát nově navrhnutí svědci. „Obě strany navrhly výslechy dalších svědků, kteří by se mohli vyjádřit a přinést do případu nové skutečnosti. Jde především o zaměstnance městského úřadu, kteří v devadesátých letech, kdy Bučovice pozemky od státu získaly, pracovali na radnici,“ přiblížila Kohoutová důvod, proč se rozhodla jednání odložit na prosinec.

O případu
• Církev chce získat zpět do svého vlastnictví 40 procent nemovitého majetku města Bučovice.
• Radnice se hájí tím, že majetek získala v 90. letech legálně od státu.
• Většinu pozemků město pronajímá zemědělcům.

Vedoucí oddělení správy majetku města Dagmar Janíčková trvá na tom, že Bučovice se o pozemky řádně starají a využívají je. „Žalují nás především o ornou půdu, kterou pronajímáme zemědělcům,“ podotkla.

Janíčková tvrdí, že soudu předložila všechny potřebné důkazy o tom, že pozemky jsou majetkem města. A také doložila, jak k jejich převodu do vlastnictví Bučovic došlo. „Předložila jsem vše, co bylo v mých silách. Teď už je to na posouzení soudu,“ uvedla Janíčková.

Žalobu na město podala Římskokatolická farnost už před dvěma lety. S představiteli Bučovic se církev u soudu setkala také na konci září, kdy chtěla získat zpět do svého majetku kapli Žarošských. Při líčení ale díky smlouvě z osmdesátých let vyšlo najevo, že majitelem kaple je město. Církev proto žalobu nakonec stáhla.

Pomník obětem první světové války v Bučovicích, na kterém zanechal své stopy zub času.
Na vlně oprav. Po soše Jana Nepomuckého přijde na řadu památník obětem války