Od začátku roku do poloviny května připravili zloději na Vyškovsku cyklisty už o jedenáct jízdních kol. Policisté objasnili tři případy. „Zaznamenali jsme oproti loňsku nárůst krádeží, neboť za celý uplynulý rok nám majitelé kol nahlásili dvaadvacet krádeží. Z toho se podařilo objasnit pouze jeden případ," vypočítala mluvčí vyškovské policie Iva Šebková.

Poslední případ se stal koncem dubna v jednom z vyškovských bytových domů. Zloděj ukradl ze sklepů hned tři jízdní kola. Pachatel násilím překonal uzamčené dveře od domu i visací zámky od sklepních kójí. „Sebral dvě horská a jedno trekové kolo. První bylo dva roky staré, další jejich majitelé koupili loni a letos," poznamenala k poslední krádeži policejní mluvčí.

Krádeže jízdních kol hlásí lidé na policii celoročně, v létě jich ale přibývá. „Kola se ztrácejí ze sklepů, kočárkáren nebo chodeb domů. V jarních a letních měsících také třeba od obchodů nebo restaurací, a to i v případě, že jsou připoutaná k něčemu bezpečnostním zámkem," upozornila Šebková.

Ukrást a prodat

Přitom ceny některých kol rozhodně nejsou zanedbatelné. „Průměrná cena jízdních kol, jejichž odcizení nám majitelé oznámili, se pohybuje kolem deseti tisíc korun. Zloději si záměrně vybírají kola značková, která lze pochopitelně dále dobře zpeněžit," zdůraznila mluvčí.

Třeba ve Vyškově nabízí lidem městská policie bezplatnou registraci jízdních kol. Cílem služby je přispět k ochraně majetku lidí a zefektivnit pátrání po ukradených nebo ztracených kolech. Po zaregistrování zájemci obdrží evidenční list kola, který si uschovají, a samolepku, kterou nalepí na své kolo.

Obezřetnější jsou spíš cyklisté, kteří o svůj dopravní prostředek už někdy přišli. „Kolo jsem si zamykal běžně ve sklepě, dokud mi ho neukradli. Naštěstí bylo pojištěné a pojišťovna mi peníze vyplatila. Nové kolo už mám raději přímo v bytě," prozradil třeba Josef Handl z Vyškova.

Na větší všímavost s příchodem sezony upozorňují také muži zákona. „Začala cyklistická sezona a ukradená kola se dají dobře prodat. Proto by lidé měli zamykat vchodové dveře domů a dávat pozor, koho pouští dovnitř," připomněla Šebková.

Na řádné zabezpečení prostor totiž pak dbají v případě krádeže i pojišťovny. „Krádež kola vloupáním je pojistnou událostí pouze tehdy, pokud bylo kolo odcizené z uzamčeného místa, kterým může být kromě bytu také sklep, kočárkárna nebo garáž," poznamenal mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

Právo na plnění však podle něj vzniká jen tehdy, pokud se pachatel do uzamčeného místa dostal tak, že rozbil okno nebo třeba urazil zámky.