Na Vyškovany totiž čeká hned po víkendu úplná měsíční uzavírka Hřbitovní ulice: místa, kterým si mnozí zkracují cestu do nákupní zóny. „Uzavírka je naplánovaná v úseku od křižovatky u knihovny po hřbitovní kostel. Důvodem jsou výkopové práce kvůli opravě vodovodu. Úplná uzavírka začne hned v pondělí ráno," informovala mluvčí Vyškova Petra Bezdomniková.

Vodovody a kanalizace Vyškov se v místě zdrží do 3. července. „Vjezd je povolený pro dinovláček, dopravní obsluhu a samozřejmě integrovaný záchranný systém," upřesnila mluvčí.

Jedná se podle ní o první etapu, na kterou navážou další uzavírky. Rekonstrukce ulic Hřbitovní a Cukrovarská, která mimo jiné zahrnuje i jejich zjednosměrnění, se nicméně, jak už redakce Vyškovského deníku Rovnost informovala, o rok odsouvá.

Heydukova už brzy

Město každopádně počítá s dalšími omezeními, u kterých přesné termíny teprve stanoví. Od dubna například dělníci pracují na opravě plynovodu. „Týká se víc ulic, ve většině pracovali při částečném omezení provozu, úplnou uzavírku si vyžádaly práce v Nerudově ulici. S úplnou je třeba počítat také v Heydukově ulici, jejíž začátek plánujeme přibližně v polovině června," poznamenala Bezdomniková.

Město už také pomalu vyhlíží čtvrtou etapu úprav Smetanova nábřeží, která bude řešit souběžnou komunikaci s Tyršovou ulicí od řeky Hané po vjezd do bývalých lisoven. „Právě od Hané plánujeme jednosměrný provoz," připomněla. Radní už schválili cenu, bezmála šest a čtvrt milionu korun.

Připomínat pak není potřeba největší silniční akci letošního roku, kterou je pokračování rekonstrukce silnice II/430 mezi Rousínovem a Tučapy. Skončit má na konci září. „Termín zatím držíme, nějaké menší problémy pochopitelně nastaly, ale nebylo to naštěstí nic vážného," zmínil vedoucí technicko-správního úseku vyškovských cestářů Jan Olejníček.

Brzy, konkrétně v polovině června, skončí také druhá etapa oprav dálnice D1 v úseku Brno Vyškov. V praxi představuje 204. až 210. kilometr, úsek mezi sjezdem na Holubice a motorestem Rohlenka.

Následovat budou ještě další tři etapy. „V následující třetí dopravu dál povedeme v režimu 2+1+1. V levém pásu budou tři jízdní pruhy, dva na Brno, jeden na Vyškov, v pravém jízdním pásu umožníme jízdu pouze v levém pruhu na Vyškov," upřesnil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

Nohu z plynu tak musí několikrát do týdne dávat na dálnici i řidič Martin Soldán. „Bohužel se tomu nedá uniknout. Není to ovšem tak hrozné, jak jsem čekal. Uvidíme, co přinesou prázdniny. Bohužel stačí jeden nepozorný řidič a i drobná nehoda způsobí hodinová zpoždění," poukázal.

Na přelomu července a srpna pak dojde při čtvrté etapě k úplné uzavírce pravého jízdního pásu. „Nebude tak od Brna možný nájezd ani výjezd na Rohlenku," upozornil mluvčí státního podniku. Termín páté etapy zatím není známý.

Jenže nové práce začnou i na dalších úsecích důležité tepny. První ještě na Brněnsku, konkrétně rekonstrukce zasáhne úsek mezi 199. a 204. kilometrem, řidiči se budou muset obrnit trpělivostí i mezi 215. a 210. kilometrem ve směru z Vyškova na Brno v levém jízdním pruhu. „Obě rekonstrukce zřejmě zahájíme také v srpnu," předeslal Studecký. Cena předešlých etap se vyšplhala na zhruba 155 milionů korun.

Naopak v případě chystaných oprav v Dobročkovicích nebo na čtyřkilometrovém úseku mezi Bukovinkou a Račicemi jdou peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury, který je určený právě na silnice druhých a třetích tříd. „Příprava je trošku složitější, než když jdou peníze z jiných zdrojů. Jsme u vyhodnocování veřejných soutěží, bližší termíny ještě nemám, ale někde už vítězné firmy známe. A ty už jednají u příslušných silničních úřadů o podmínkách," oznámil Olejníček.

Právě před soutěží zhruba dvanáctimilionová oprava silnice třetí třídy z Bukovinky na Račice počítá s částečným provozem. „U ní jsme zřejmě nejdál, práce možná začnou už tento měsíc," naznačil.

Před podpisem smlouvy je potom oprava příjezdové silnice do Dobročkovic a mostu přes Litavu. Stavební zásahy by se měly dít po polovinách silnice.

Přes Dřevnovice a osadu Těšice na Prostějovsku pak povede objížďka při dlouho plánované rekonstrukci mostu ve Chvalkovicích na Hané. Také tam už je zakázka vysoutěžená. Odhad prací je na tři měsíce. „Objízdná trasa bude po nezbytně dlouhou dobu. Bohužel tvrdnutí betonu neuspěcháme," poznamenal technický vedoucí.