V době dovolených mají dárci často problém s uvolněním z práce. Lidé také více cestují a po některých pobytech v zahraničí nemohou nějaký čas krev darovat. Stejně jako po přisátém klíštěti. „V první polovině července přišlo málo dárců, ale posledních deset dnů se situace zlepšila,“ uvedla k odběrům v době letních prázdnin primářka hematologicko-transfuzního oddělení vyškovské nemocnice Růžena Závodná.

Nemocnice však měly dostatečné zásoby, aby pokryly potřebu krve a krevní plazmy v obou regionech. „Pokud by se ale zvýšila spotřeba, například kvůli velkým úrazům nebo krvácejícím pacientům, pak bychom museli kontaktovat dárce pomocí esemesek,“ připustila Klímová. Boskovická transfuzní stanice totiž patří mezi ty menší a více pacientů se stejnou krevní skupinou vyčerpá zásoby už za několik dnů. Za první polovinu roku navíc vykázala méně odběrů krve i plazmy. „Bylo to ovlivněné poruchou přístroje na zamražování, kterou jsme měli na jaře. Museli jsme proto odběry trochu omezit,“ vysvětlila.

Ilustrační foto.
Ke stovkám nehod jezdí policie zbytečně. Brněnská dokonce ke každé druhé

Ve Vyškově jich ročně zvládnou asi pět a půl tisíce. Transfuzní oddělení tak zcela pokryje spotřebu tamní nemocnice. „Krevní plazmy máme dostatek, ale potřebujeme dárce každé krevní skupiny,“ přiznala v polovině prázdnin primářka Závodná.

To boskovická transfuzní stanice zásobuje kromě domovské nemocnice také tu blanenskou. „Dlouhodobě je největší poptávka po krevních skupinách Rh negativních. Hlavně 0 Rh negativní, která je používaná v urgentních situacích pro všechny pacienty,“ informovala Klímová.

Darování krve znamená pro některé volný den z práce, pro mnohé je to ale poslání. Třeba jednašedesátiletý Alois Hložek z Okrouhlé už získal za 120 odběrů Zlatý kříž druhého stupně. „Mám v plánu v darování krve pokračovat, dokud mi to zdraví dovolí,“ ujistil Hložek.

Ilustrační foto.
Bezpečnost na silnicích v jihomoravských městech? Zhoršení s jedinou výjimkou

Transfuzní stanice stále hledají i takzvané prvodárce. Podle zpráv z Vyškova je jich méně, v Boskovicích jsou čísla už roky podobná. „Prvodárců jsme minulý rok měli 216,“ uvedla Klímová.

O darování krve∙ Darovat krev lze poprvé od 18 do 60 let.
∙ Zájemce musí vážit více než 50 kilogramů.
∙ Vyloučené jsou osoby HIV pozitivní a s rizikovým chováním jako prostituce, závislost na alkoholu nebo drogách a také homosexuální muži.
∙ Darovat krev nelze ani po infekční žloutence jiné než typu A.
∙ Další onemocnění, které dárcovství vylučují: nádorové onemocnění, cukrovka, těžká forma alergie, onemocnění srdce, epilepsie, hemofilie a jiné krevní choroby.

Ilustrační foto.
Lidem schází respekt k policii. Považují ji za prostředek k udržení moci

Zadarmo cestuje 44 dárců

Blansko - Nejen dobrý pocit ze zachráněných životů, pravidelná kontrola zdravotního stavu a kapky krve, medaile, kříže či plakety od Českého červeného kříže. Dárci krve mají za zákona nárok také na řadu praktických výhod.

Další bonus navíc vymysleli už před pětadvaceti lety pro dobrovolníky v Blansku. Držitelé Zlaté medaile Jana Jánského jezdí městskou hromadnou dopravou zdarma. Za čtyřicet odběrů dostanou na autobusovém nádraží čtvrtletní jízdenku. Musí jen předložit průkaz totožnosti a doklad o čtyřiceti odběrech. „V prvním čtvrtletí letošního roku si pro bezplatnou jízdenku přišlo čtyřiačtyřicet z nich,“ informoval Milan Vítek z blanenského odboru komunální údržby.

Podle zákoníku práce má dárce v den odběru nárok na pracovní volno s náhradou mzdy. Také si může snížit základ daně z příjmu o dva tisíce korun za každý odběr krve. I zdravotní pojišťovny poskytují dárcům různé benefity jako multivitaminy, příspěvky na plavání, masáže či zvýhodněné cestovní pojištění. Rovněž dostávají příspěvky na lázeňské pobyty.

Ilustrační foto.
Cigareta uvnitř u piva? Majitelé zvažují předělávání hospod na kluby