Pacienti se tak nemusejí obávat, že se na ně v případě potřeby nedostane, a to ani když odjedou na operaci do krajského města. „Krve máme dostatek, a pokud se náhodou stane, že je určité krevní skupiny málo, pozveme si vhodného dárce na odběr přímo. Na druhé straně ale můžeme krev posílat i do jiných nemocnic, často například do Fakultní nemocnice Bohunice v Brně nebo ke svaté Anně, kde jsou často hospitalizovaní naši pacienti," dodala Závodná.

Organizaci pak netrápí ani stárnutí dárců, jak je tomu jinde v republice. „Spolupracujeme sice s Červeným křížem na různých kampaních, které mají lidi k dárcovství přivést, ale ročně evidujeme dvě stě až tři sta prvodárců, což je vyhovující počet," zmínila.

Donedávna se mezi dobrovolníky řadila třeba Vlasta Lišková z Vyškova. „A to skoro osm let. K odběrům nás tehdy navedla firma, kde jsem pracovala. Za každý poskytovala zaměstnancům různé výhody. To je, myslím, mnohem účinnější než vylepování plakátů. Teď jsem ale za maximální věkovou hranicí, takže už krev dávat nemůžu," řekla důchodkyně.

Lidé můžou darovat životodárnou tekutinu od osmnácti do pětašedesáti let a musí vážit víc než padesát kilo. Podmínkou je mimo jiné dobrý zdravotní stav, na nějž jsou kladená přísná kritéria.

ZUZANA RICHTROVÁ