Už v dětství věděla, co bude náplní jejího života. „Odmalička jsem si nedokázala představit, že bych měla dělat něco jiného než učit. Utvrdilo mě v tom i několik vynikajících učitelů na základní škole i gymnáziu v Bučovicích,“ vysvětluje bývalá učitelka dějepisu a českého jazyka.

Zmíněných ocenění si velmi váží. „Znamenají pro mě, že jsem byla nejen nejoblíbenější učitelka u svých žáků, ale že jsem práci dělala i po odborné stránce asi opravdu dobře,“ vysvětluje Kostrbová, která je současně držitelkou vyznamenání Československé obce legionářské. Když ale přemýšlí o současné podobě školství, je skeptická. „Existují dál skvělí učitelé i vynikající žáci. Mám ale strach, že většina dnešní mládeže ztrácí o učení zájem,“ svěřuje se.

Ilustrační foto
V Nemochovicích opraví hřbitovní márnici

Podle ní ztrácí současní studenti schopnost převzít odpovědnost za svůj budoucí život. „Mám velké obavy, že se školy této situaci přizpůsobují snížením nároků,“ dodává znepokojeně.

Humor a vstřícnost si zachovala do důchodového věku. „Snažím se být dobrá maminka, babička, přítelkyně, hlavně ale partnerka svému muži. Na důchod jsme si pořídili elektrokola a rádi cestujeme,“ vysvětluje.

ADAM KOŠIR