Vyrovnání a zesílení povrchu silnice mělo být spolu s rekonstrukcí Křečkovské ulice ve Vyškově jednou z jistot vyškovské oblasti Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje. „Sám mohu jako řidič, který tudy často projíždí, označit cestu za otřesnou. Zajímalo by mě, kdy slibované práce konečně odstartují," postěžoval si třeba řidič Filip Zachariaš z Nemochovic.

Horní hranice

K povrchové úpravě vozovky mělo dojít začátkem léta. „Práce se zatím nerozběhly z prostého důvodu. Nebylo zajištěné výběrové řízení. Důvodem se stala skutečnost, že první odhad přesáhl určitou částku. Nyní se projekt předělává tak, abychom se vešli pod šest milionů korun," vysvětlil vedoucí vyškovské oblasti Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Zdeněk Gardelka.

Jiné důvody tak podle silničářů neexistují. „Problém je v penězích, v ničem jiném," stručně potvrdil vedoucí technicko-správního úseku vyškovské oblasti krajských silničářů Jan Olejníček.

Už teď je tak jisté, že v letních měsících k samotným pracím určitě nedojde. „I v případě, že se nám podaří dohodnout s konkrétní stavební firmou, byrokratické průtahy nám nedovolí začít dřív, než na přelomu srpna a září. Ani tento termín však nemůžeme slíbit s jistotou," prohlásil Gardelka.

To ale motoristé neslyší rádi. „Například v jednom místě těsně za brankovickým rybníkem se situace stala natolik závažnou, že zde musí auta jezdit přes hluboké díry. Nic jiného jim nezbývá. Silničáři je jednou za čas opraví, ale vždy se jedná pouze o otázku několika měsíců, než se vše navrátí do původního stavu," připomněl třeba brankovický řidič Petr Křižka.

Na úkor kvality

Vedení Nemochovic má zároveň obavy ze snížení konečné částky na opravu. „V žádném případě bychom nechtěli, aby se peníze šetřily na úkor kvality. Skutečně chceme, aby se rekonstrukcí dlouholetý problém našich obcí jednou provždy vyřešil. Počítáme tedy s minimálně dvěma funkčními silničními vrstvami," podotkl Hofírek.

U cesty už také stojí značka varující před havarijním stavem silnice. „Rozhodli jsme se pro ni hlavně proto, že po skončení zimního období je situace vždycky neúnosná. Bohužel se největší nedostatky provizorně stále dokola opravují. Jde však o krátkodobé a nedostatečné řešení," zdůraznil starosta.

Hrozného stavu silnice jsou si moc dobře vědomí i v Brankovicích, jak dosvědčil místostarosta obce Josef Hlaváč.

Pokud se práce rozjedou, motoristé se nějakých dlouhých uzavírek obávat nemusí. „Všechno se rozhodne podle toho, která firma nakonec úpravu udělá. S komplikacemi provozu však v žádném případě nepočítáme, i proto, že se jedná o místo s minimálním pohybem aut," dodal Gardelka.