Jedna z nich je také trichinelóza. Bolestivou nemoc způsobuje parazit svalovec. „Šíří se požitím tepelně neupravené zvěřiny nakaženého kusu. U lidí představují hlavní riziko uzeniny," objasnil Jiří Kamler z lesnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Odborník se zabývá i přemnožením černé zvěře. Poukázal na to, že kontakt s černou zvěří není nepravděpodobný vzhledem k tomu, že se objevuje i v blízkosti větších měst.

Deník Rovnost už informoval o prasatech, která se potulovala po Adamově na Blanensku. Před několika lety zastřelili divoké prase na dvoře gymnázia v Bučovicích na Vyškovsku tamní strážníci. Zvíře vběhlo do města poté, co je vyplašili lovci na honu.

Proti přenosu nemocí z divokých prasat na hospodářská zvířata zemědělci bojují různými opatřeními. Třeba betonovým plotem. „Velkochovy jsou proti vnikání divokých prasat zabezpečené. Třeba vepři se u nás navíc nechovají pastevně," ujistil Kamler.

Divočáci přenáší také Aujeszkyho chorobu. Na tu u nás ročně uhyne několik psů. „Na lovecké psy se nemoc přenáší slinami a krví," vysvětlil jednatel Mysliveckého spolku Blanensko Jaroslav Zelený.

Další rizikovou chorobou, která by se do České republiky mohla dostat z Pobaltí, je africký mor. Pokud by ho divočáci zavlekli do chovů hospodářských zvířat, přineslo by to velké škody. „Jeho postup k nám nemáme šanci ovlivnit," uvedl Kamler.

SIMONA FERULÍKOVÁ