„Sice není památkově chráněný, ale je v centrální části náměstí, pro lidi má značnou pocitovou hodnotu a určitě platí za kus historie. Od začátku panuje shoda, že objekt chceme postupně opravit a především mu najít vhodný účel,“ prohlásil starosta Vyškova Karel Jurka.

Ve hře jsou stále dvě odlišné varianty pro rekonstrukci. „Chceme oslovit veřejnost i různé spolky, aby nám pomohly s možnostmi dalšího využití. Náměty ze strany místních obyvatel přivítáme. Nejde jen o návrat historického rázu objektu, ale chceme, aby v něm zároveň lidé měli důvod se scházet. Počítáme samozřejmě i s občanskou vybaveností. Ze služeb lidem se nabízí pošta, lékárna nebo kadeřnictví,“ vyjmenoval místostarosta Roman Celý.

Vizualizace historické varianty.
Bývalá zdravotnická škola v Dědicích? Ve hře je více variant rekonstrukce

V roce 1973 otevřela střední zdravotnická škola svým studentům dveře ve Vyškově-Dědicích. Zřídily se odborné učebny pro výuku ošetřovatelství a kabinety pro jednotlivé předměty. Postupně se dostavovala školní jídelna a Domov mládeže.

Roku 2004 se škola sloučila se střední odbornou školou, ale ponechala si své obory i budovu. V roce 2012 se následně sloučila pro změnu s gymnáziem. Vznikla instituce Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická Vyškov. Budova v Dědicích ztratila využití.