Další část stavby s sebou ovšem přinesla také omezení v dopravě, a to na cestách třetích tříd ve vesnici, po nichž se do ní přijíždí ze silnice od Vyškova do Bučovic. „Přes uzavřený úsek bude možné s opatrností projet jedině ráno a po skončení prací, tedy pozdě odpoledne. Objížďka vede přes Bohaté Málkovice, týká se ale pouze záchranných složek a aut do tří a půl tuny," uvedl starosta Kojátek Lubomír Pukl.

Kvůli akci jsou dočasně přemístěné také tři autobusové zastávky ve vesnici, konkrétně Kaštanov, Dědina a Šardičky.

Před časem Vyškovský deník Rovnost informoval o tom, že bude opravená jen půlka rozkopané cesty, nyní se můžou Kojátečtí radovat. „Povedlo se mi přesvědčit kraj, aby na druhou půlku přispěl, takže ji můžeme nechat zrekonstruovat celou," upřesnil Pukl.

Stavba kanalizace včetně opravy komunikací vyjde zhruba na devětatřicet milionů korun. Evropská dotace činí jednatřicet milionů, zbytek zaplatí Kojátky. „Do celkové částky ale není zahrnutá suma, na niž vyjde už zmíněná druhá polovina silnice, jejíž opravu zaplatí kraj. Bude se jednat přibližně o čtyři miliony," upřesnil. Uzavírka by měla skončit 6. září.

ZUZANA RICHTROVÁ