Do prvních tříd totiž míří děti narozené v silných ročnících. A třeba v Purkyňově tak po letech otevřou čtyři první třídy. „Nápor, který zažívaly školky, zaznamenáváme v posledních třech letech i my. Od té doby také navyšujeme kapacitu družiny. Původně jsme ji měli pro sto dvacet dětí. Nyní jich je dvě stě deset, což je sedm oddělení. Nové vznikly v místě, kde dřív fungovala soukromá střední škola ekonomiky a podnikání," přiblížil ředitel vyškovské školy Luděk Höfer.

V letošním školním roce kapacita úplně naplněná nebyla. „Ale vzhledem k tomu, že v září nastoupí velké množství prvňáčků, bude se pohybovat hodně na hraně," odtušil Höfer.

Proto už aktuálně družinářky u rodičů starších dětí zjišťují, zda na jejich umístění do družiny od září trvají. „Mapují situaci. Na umístění dcery, která půjde už do čtvrté třídy, netrvám. Zatím nevím, jestli to pro nás bude komplikace, neznám rozvrh. Ale je už dost stará na to, abychom to s mobily a kroužky zvládly, přestože dojíždí," zmínila jedna z maminek, jejíž dcera chodí právě na Purkyňovu.

30dětí může mít ze zákona maximálně jedno oddělení školní družiny. Vedení škol tak poslední roky navyšuje kapacity.

Höfer se připravuje i na horší variantu. Tedy že kapacita stačit nebude. „Pokud by byl zájem vyšší, budeme muset udělat bodová kritéria, která určí, které žáky odmítnout. Pravděpodobně by to byli páťáci a případně čtvrťáci. Dalším hlediskem bude i dojíždění," nastínil jednu z možností ředitel.

Dodal, že zváží také navýšení kapacity. Ne však jednotlivých oddělení. „Museli bychom o to požádat hygienu a stavební úřad. Následně by návrh schvalovalo město a kraj. Pak by nás čekala i změna v rejstříku škol. Proto bych se přikláněl ke vzniku dalšího oddělení. Volnou učebnu už nemáme, ale mohli bychom se pokusit udělat družinu v nějaké třídě, kde dopoledne bude výuka a odpoledne v ní budou mít děti prvky na odpočinek a zábavu," naznačil Höfer.

Varuje však před možnými komplikacemi. „Hygiena totiž velmi nerada slyší, když jsou žáci dopoledne a odpoledne ve stejném prostředí, ve školních lavicích," poznamenal ředitel.

Podobná je situace i v Základní škole Tyršova ve Vyškově. Družina má pět oddělení. Jsou plná. „V končícím školním roce byl počet žádostí o něco vyšší, než jsme mohli uspokojit. Nicméně se to obešlo bez problémů, s rodiči jsme to vyřešili. Předpokládáme ale ještě vyšší zájem v příštím školním roce. Proto jsme požádali kraj o povolení rozšíření družiny o další oddělení. Bude jich tedy šest. A věřím, že díky tomu budeme schopní pokrýt veškerý zájem rodičů," doufal ředitel Zdeněk Pitela.

Jeho škola už několik let otevírá tři první třídy. A letos tomu nebude jinak. „Počet dětí na prvním stupni tak každým rokem narůstá. Předpokládáme tedy, že bude i vyšší zájem o družinu," prohlásil ředitel.

VÍC SE PLNÍ I RÁNO

Už několik let funguje od půl sedmé také ranní školní družina. Nevyužívají ji jen dojíždějící, ale i děti rodičů, kterým začíná pracovní doba brzy ráno. A tedy i hodně Vyškovanů. „Uvažujeme dokonce o tom, že pro příští školní rok také ráno rozšíříme počet oddělení. Dosud fungovalo jedno, možná budou dvě. Ale zatím jde jen o rovinu úvah," dodal Pitela.

Družiny se však neplní jen v městských školách. V posledních letech rozšiřují kapacity například také v Bohdalicích-Pavlovicích. „Za sedm let, co dělám na škole ředitelku, jsme měli stále jedno oddělení. Loni jsme museli otevřít dvě a letos dokonce tři. Předpokládám, že nám vydrží i na příští rok. Kapacitu máme celkem velkou. Uvidíme, jaký bude zájem rodičů. To vyřešíme až v prvním zářijovém týdnu," sdělila ředitelka školy Karin Šulcová.

Mimo jiné spoléhá na zkušenost, že rodiče už pro starší ročníky družinu nechtějí. „Je sice určená pro celý první stupeň, ale čtvrťáci a páťáci už chodí sami domů. Na vesnici to není takový problém. Na druhou stranu se však nebráníme v případě volného místa přijmout starší dítě," dodala Šulcová.