Moravskoslezský klub anglických ohařů pořádá v sobotu dopoledne v prostorách slavkovské zámecké zahrady výstavu nejlepších jedinců nejen z České republiky. „Se svými ohaři k nám přijedou například i chovatelé z Polska, Slovenska nebo Maďarska. Letos už je přihlášených asi sto sedmdesát psů, to je oproti některým z minulých ročníků až dvojnásobek. Letos se sejdeme už po sedmnácté," připomněla jednatelka klubu anglických ohařů Marta Ščuldová.

Doplnila, že o tři čtvrtě na devět začíná průvod psů a jejich majitelů. V devět hodin pak za účasti trubačů, sokolníků a jezdců na koních odstartuje slavnostní zahájení.

Kdo si nepotrpí na nejlepšího přítele člověka, možná ve Slavkově ocení sobotní večerní koncert hardcore crossoverové skupiny Chaos In Head. Kromě ní se představí i další kapely Nohow, Like Fool a Free Fall. Koncert pořádá Club Westhill v Špitálské ulici.

Cimbálovka, tedy o poznání mírnější hudba, která však podkreslí ochutnávání tvrdého pití, zahraje v sobotu od dvou hodin v areálu Obecního úřadu v Bohdalicích. Nachystaný je druhý bohdalický košt slivovice a jiných ovocných destilátů. „V prvním ročníku mohl návštěvník ochutnat pětadvacet vzorků. Účastníci je můžou přihlašovat do jedné hodiny. Tentokrát je při hodnocení budeme rozdělovat do dvou skupin: na modré ovoce a ostatní," upřesnila Kateřina Smejkalová ze sdružení Přátelé bohdalského zámku a podzámčí, které košt pořádá.

Cimbálová muzika zahraje v sobotu také v Ivanovicích na Hané u příležitosti pořádání Jarního trhu. Odstartuje v devět hodin ráno na ivanovickém náměstí. „Začínáme výstavou výtvarných prací žáků z ivanovické základní školy a ze Speciální základní školy Nezamyslice a také dětí z mateřinky v Ivanovicích a Chvalkovicích na Hané. Výstava bude k nahlédnutí do čtyř hodin," informovala Gabriela Hladká z ivanovického hospodářsko-správního odboru.

Dodala, že děti spolu s Tanečním klubem Dance Flow v rámci oslav Dne matek uspořádají také vystoupení v kulturním domě.

Milovníci rybaření si zase přijdou na své při sobotních Rybářských závodech v Moravských Prusech. Účastníci mají sraz v sedm hodin ráno. „Minulý rok se kvůli špatnému počasí zúčastnilo jen osmadvacet rybářů, ale předloni jich bylo sedmašedesát. Pokud bude počasí přát, očekáváme přihlášení víc než padesáti rybářů. Z řad dospělých čekají ceny jen na ty nejlepší, dětští soutěžící si můžou být jistí, že bez odměny nezůstanou," lákal za rybáře Jaroslav Pavézka. Startovné je sto padesát korun pro dospělého a sto korun za dítě.

Hrad i trampolína

O zvířata půjde i ve Vyškově, kde sdružení Piafa pořádá v sobotu od devíti hodin v areálu Šafářského dvora Drezurní závody. Půjde o šest soutěží, z nichž dvě jsou určené pro děti a juniory.

Pro děti i dospělé je nachystaná také nedělní Velká sportovní party pořádaná ve venkovním areálu vyškovské Tělovýchovné jednoty Orel Vyškov. „Od dvou hodin začíná jumping a od čtyř hodin pak cvičební metoda piloxing pod vedením Lenky Frydrychové. Pro děti bude mimo jiné určený skákací hrad, trampolína nebo populární malování na obličej. Chybět nebude ani množství disciplín, v nichž soutěžící můžou získat nejrůznější odměny. Kromě toho bude k dispozici možnost změřit si tlak a množství tuku v těle," připomněl starosta vyškovské orelské organizace Jaromír Zbořil.

ADAM HRBÁČ