Ta bude mít nejpestřejší program ve Slavkově u Brna, kde se zapojí hned pět kostelů. Ponese se v duchu dvou významných výročí 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje a 400 let od prvního vydání Bible kralické. „Myslím, že je tím naše farnost docela výjimečná. Nevím, že by byl podobně tematicky zaměřený některý z kostelů v okolí, které se akce účastní," podotkl slavkovský farář Milan Vavro.

Ve Slavkově tak budou mít účastníci možnost od šesti hodin večer navštívit například prohlídku Na cestě s věrozvěsty Cyrilem a Metodějem v kostele Vzkříšení Páně s kaplí svatého Jakuba nebo třeba poslechnout si trampské a country písně v modlitebně Husova sboru Církve československé husitské. Pro návštěvníky bude připravené také občerstvení a vystoupení My jsme na světě rádi třídy Rybiček z mateřinky Karolínka.

Vyškov se k akci připojí jen programem kostela Nanebevzetí Panny Marie a fary za kostelem. Nabídne zato unikátní možnost promluvit si s knězem až z Ugandy. „Národní ředitel Papežských misijních děl v Ugandě Philip Balikuddembe bude besedovat od devíti do desíti hodin večer," informovala Lenka Kadlčíková z Centra pro rodinu Vyškov.

Celá Noc kostelů ve Vyškově začíná v půl šesté večer a končí hodinu před půlnocí. „Za zhlédnutí určitě stojí koncert varhanní hudby. V průběhu celého večera pak bude probíhat prezentace Modliteb matek," řekl kaplan vyškovského kostela Jiří Zámečník.

Do akce se zapojí i kostel svatého Stanislava v Bošovicích, modlitebna Apoštolské církve v Ivanovicích na Hané, kostel svatého Jiří v Kobeřicích, kostel svatého Aloise a svatého Havla v Otnicích a také kostel svatého Mikuláše v Šaraticích.

Muzeum Vyškovska

Podstatně světštější bude program, který se v pátek odpoledne a večer bude odehrávat v Muzeu Vyškovska a jeho bezprostředním okolí. Vyškovská Muzejní noc stejně jako v minulých ročnících nabízí velké množství akcí.

Letos bude navíc reagovat na 120. výročí založení muzea. „V souvislosti s tím bude například Spolek elegantních dam předvádět módu z doby založení muzea. Součástí programu bude i soutěž o zajímavé ceny, při které žáci Základní umělecké školy představí tři osobnosti vyškovské historie," přiblížila ředitelka Muzea Vyškovska Monika Pelinková.

Muzejní noc začíná ve čtyři hodiny odpoledne slavnostním zahájením na nádvoří muzea. „Program se bude odehrávat na několika místech zároveň, tedy ve velkém a malém sále, na nádvoří, ve sklepení i ve věži," upřesnila Pelinková. Zájemci budou mít také možnost využít zdarma dopravu autobusem do leteckého muzea.

Po celou dobu trvání akce budou mít návštěvníci možnost volně si projít stálé expozice muzea i zámecké sklepení. Každou hodinu se pak budou v prvním patře promítat filmy. „Na nádvoří pak bude kromě vystoupení skupiny historického šermu Armet k vidění také fakírská a ohňová show skupiny In Flamenus," lákala Pelinková.

V prostoru před muzeem bude mít svůj program připravený také Dům dětí a mládeže Vyškov, a tak zájemce čeká malování na obličej, jízda na ponících, lanová dráha i nafukovací atrakce.

Ukončení je naplánované na čtvrt na deset večer. V devět hodin zatančí Spolek elegantních dam kankán a o čtvrt hodiny později vyšlehnou na nádvoří plameny.

MARKÉTA FORRÓ, VERONIKA GECOVÁ