„Na místo, kde měl sběr začít, přišli jen naši zaměstnanci. Z dobrovolníků se nikdo neukázal. Předem byli nahlášení pouze dva lidé, ale ani ti se nakonec nedostavili," poukázala na nezájem mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Podle ní však Haná o čistější břehy nepřijde. „Uklidí je naši pracovníci, je to běžnou náplní jejich práce," vysvětlila Tomíčková.

Naproti tomu úklid čtyřkilometrového úseku Rakovce se podle ní setkal s poměrně velkým ohlasem. Dorazilo hned šestadvacet zájemců.

24 tun odpadků

„Zástupce vyslal například Český svaz ochránců přírody z Rousínova, přišli i mladí hasiči z Kroužku nebo rousínovští vodáci. Díky akci vysbírali tisíc šest set kilogramů odpadků," popsala Tomíčková s tím, že se jednalo zejména o plastové lahve, obaly, sklo a staré pneumatiky.

Akce se nekonala pouze na Vyškovsku. Zapojili se do ní i dobrovolníci v Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji i Vysočině. S ochránci přírody, školami a zástupci různých sdružení zaměstnanci státního podniku vyčistili dvě stě jedenáct kilometrů břehů řek. Zúčastnilo se téměř tisíc tři sta lidí, kteří posbírali více než čtyřiadvacet tun odpadků.

Všem účastníkům zaměstnanci Povodí Moravy rozdali nejen pracovní pomůcky, ale podnik zajistil také občerstvení. Postaral se také o odvoz sesbíraného odpadu. „Celkové náklady jsme tak vyčíslili přibližně na dvě stě tisíc korun," dodala mluvčí. Povodí Moravy chce z akce udělat tradici, která by se konala vždy na přelomu března a dubna.