V mnoha rodinách na nich převažuje cukroví bohatě zdobené tučnými krémy, chlebíčky, na nichž nechybí majonéza, a spousta slaného pečiva. A právě to, čeho si zdraví lidé v tomto období s chutí dopřávají ve větší míře, může například diabetikům dost uškodit. Čeho by se lidé s touto nemocí měli o Vánocích vyvarovat? Jak se mají stravovat, aby si neublížili? Na to zná odpověď vyškovská diabetoložka Jana Nevrlá.

Jaké cukroví by si diabetici měli o svátcích úplně odpustit?
Odpouštět si v podstatě nemusí žádné. Stačí, když některé suroviny, ze kterých ho vyrábějí, nahradí. Například pšeničnou mouku celozrnnou nebo živočišný tuk rostlinným.

Máte s tím vy osobně nějaké zkušenosti?
Několikrát jsem takové cukroví pekla. Chuťově se nijak od toho běžného neliší, jenom je prostě zdravější.

A potom tedy cukrovkáři můžou jíst, co jejich hrdla ráčí?
To samozřejmě ne. V žádném případě se nesmí přejídat. Tady platí, že si můžou dopřávat, ale s mírou. Pokud to přece jenom přeženou, měli by zvýšení hladiny cukru vykompenzovat pohybem.

Vánoční tabule jsou většinou krásně nazdobené a přímo lákají k tomu, aby z nich lidé „uzobávali“. Nechybí krémové dorty, zákusky se šlehačkou a podobně. A to určitě diabetikům hodně škodí. Existuje naopak něco, co jim tolik neublíží?
Můžou si dát sušší cukroví. Například takové vanilkové rohlíčky. Ale jak už jsem řekla, pokud si připraví něco ze zdravějších surovin, hladina cukru jim rozhodně tolik nestoupne.

Přesto si myslím, že by se hlavně sladkostí měli pokud možno úplně vyvarovat. Máte nějaký návod, jak odolat?
To by opravdu bylo dobré, jen těžko to někdo vydrží. Receptem samozřejmě je pevná vůle.

A jak je to vůbec s klasickým štědrovečerním chodem, tedy bramborovým salátem a kaprem? Jak si ho mají diabetici připravit?
V nejlepším případě by měli vynechat majonézu. Pokud si ovšem salát bez ní nedokáží představit, doporučuji smíchat majonézu s jogurtem nebo použít jen nízkotučný jogurt. Štědrovečerního kapra by neměli připravovat na oleji. Dobrý je i kapr namodro.

Mezi další lákadla bezpochyby patří studená kuchyně. Co například takové chlebíčky?
Diabetici vědí, co by takové pochoutky neměly obsahovat. Doporučuji, aby si je raději vyráběli doma a nedávali na ně mastné salámy, majonézu. Měli by volit libové šunky.

Stoly však nejsou o Vánocích zaplněné jen jídlem, nechybí na nich ani alkohol. Měli by se ho cukrovkáři zdržet?
To zase nemusí, ale čeho by se měli vyvarovat, jsou destiláty. Určitě jim příliš neuškodí, když si dají sklenku suchého vína. Ale ani s tím to nesmějí přehánět.

Někteří na tyto zásady ale příliš nedbají a pak je to poznat na povánočních kontrolách. Jaké jsou vaše zkušenosti?

Je pravda, že po vánočních svátcích se jim na kontroly zrovna moc nechce. Některým hladina cukru i váha rapidně stoupne.

Zažila jsem, že se cukrovkáři krátce před návštěvou lékaře doslova nacpou kysaným zelím.

Ano, a někteří se k tomu dokonce přiznají. Jsou strašně udivení, že se jim cukr zvýšil. Ptají se, jak je to možné, když si večer dali citron nebo třeba právě zelí. Smutné na tom je, že to dělají jenom kvůli mně. Přitom jde o jejich zdraví.

Stalo se vám někdy, že diabetik se o Vánocích tak přejedl a hladina cukru se mu zvedla natolik, že skončil v nemocnici?
K takovým případům dochází. Ale zkušení cukrovkáři poznají, kdy mají dost. Když cítí, že by jim mohlo začít být špatně, přestanou se přejídat.


Pár receptů pro diabetiky:

Kapr na modro pro diabetiky
(pro 4 osoby)
600 g kapra, 120 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), sůl, ocet, citrónová šťáva, rostlinný olej
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, opečeme na oleji, zalijeme vodou a osolíme. Do vařícího vývaru se zeleninou vložíme porce očištěného kapra, asi 10 minut povaříme, odstavíme a necháme dojít. Kapra opatrně vyjmeme a servírujeme pokapaného citrónem a olejem.
Čokoládové kuličky
Na 30 kousků: 300 g hořké čokolády, 5 lžic mléka, 125 g másla, 150 g moučkového cukru, 4 žloutky, 30 g kakaového prášku, 30 papírových košíčků
Nejprve nahrubo nasekáme čokoládu. Potom ji společně s mlékem za stálého míchání a při mírné teplotě rozpustíme. Také máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Do čokolády zašleháme 100 g moučkového cukru a žloutky. Pomalu vmícháme máslo, dobře propracujeme a hmotu uložíme zhruba na 3 hodiny na chladné místo. Ze ztuhlé čokoládové hmoty vytvarujeme rukama malé kuličky. Polovinu jich obalíme v kakau a druhou v moučkovém cukru a necháme trochu zaschnout. Nakonec je poskládáme do papírových košíčků a uložíme na misku nebo do krabičky.
Kokosové kostky
250 g cukru, 100 g medu, 150 g kokosové moučky, 30 g kakaa a dl rumu
Cukr zalijeme vodou (jen aby se navlhčil) , přidáme med a uvaříme na silnou nit. Odstavíme, přidáme kokosovou moučku a ostatní přísady a vypracujeme těsto.
Dáme na vál posypaný kokosovou moučkou a zformujeme plát silný asi 1 – 1,5 centimetru. Necháme ho vychladnout a potom vykrajujeme různé tvary.