Málkovičtí na sobotu plánují druhý ročník znovuzrozených ostatků. „Loni je u nás po dvaceti letech obnovili mladí hasiči, kteří je pořádají i letos. Během slavnosti projde průvod masek vesnicí za doprovodu kapely. Slavnostní den potom zakončí večerní zábava s bohatou tombolou,“ nastínila starostka Bohatých Málkovic Marie Hrubá. Průvod masek startuje v tamním pohostinství dnes ve dvě hodiny odpoledne.

Tím ovšem málkovická víkendová nabídka nekončí. „Následující den chystá obecní úřad ve spolupráci s mladými hasiči maškarní karneval pro děti. Návštěvníci se můžou těšit na různé soutěže a zajímavé odměny,“ láká starostka. Málkovický maškarní karneval začíná v neděli ve tři hodiny odpoledne v budově bývalé školy.

Nedočkavé děti mohou obléknout masky už v sobotu odpoledne na maškarní ples do Pístovic. „Chystáme pro děti odpoledne plné her, zábavy a tance. Návštěvníci se můžou těšit na volbu nejlepší masky a také na další různé sportovní nebo dovednostní soutěže. Čeká je také bohatá tombola,“ řekl organizátor Tomáš Rozehnal. Pístovický maškarní ples začíná v sobotu ve dvě hodiny odpoledne v hospodě Pod Kopcem.

Zatímco jinde zasvětili tento víkend maskám, ve Vážanech nad Litavou si přijdou na své hlavně dospělí. Tamní zahrádkáři totiž pořádají jedenáctý ročník tradičního koštu slivovic. „Letos byl zájem obzvláště vysoký. Na koštu bude kolem sto deseti vzorků, zatímco loni jich bylo jen dvaaosmdesát,“ vyčíslil starosta obce Josef Hloužek.

Kromě tradiční slivovice, hruškovice nebo meruňkovice se můžou návštěvníci těšit také na jednu raritu. „Mezi nahlášenými vzorky je dokonce kdoulovice,“ prozradil Hloužek. Kdoule jsou plody podobné jablkům, které jsou příjemně aromatické, ovšem za syrova nepoživatelné. V Evropě se vyskytují především ve středomořských státech.

Ochutná každý

Přestože vítěze vybere ve Vážanech komise, ani návštěvníci nepřijdou zkrátka. „Ochutnávat budou samozřejmě všichni přítomní, nejen členové komise,“ potvrdil Hloužek. Vážanský košt slivovice začíná v sobotu ve čtyři hodiny odpoledne v tamním Lidovém domě.

Vyškovští zahrádkáři se tento týden budou věnovat naopak zelenině na přednášce Pěstujeme brambory. „Lidé se dozvědí, jaké brambory pěstovat, které jsou nezdravější a také nejchutnější. Přednášející je totiž špičkovým degustátorem. Dále jim přednáška napoví, jak vrátit zmrzlým bramborám původní vlastnosti nebo jak se mají vypořádat s různými bramborovými chorobami,“ řekl předseda Základní organizace Soukromníci Vyškov Svatopluk Tomek.

Přednáška odborníka a degustátora Miroslava Mušky začíná dnes o půl desáté ráno na vyškovské Střední škole zdravotnické a zemědělsko – ekonomické v ulici Komenského. Víkend zakončí rousínovský koncert Jiřího Pavlici a dalších souborů pořádaný zítra od sedmé hodiny večerní ve velkém sále tamní Záložny.