Už minulá vláda přislíbila pro Vyškov desítky milionů korun na opravu tamního oddělení neurologie. Stejně rozhodla o penězích pro Ústav chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku. Jenže současný ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch dotace pro obě zařízení zastavil. Podle něj totiž šlo o neprůhledné politické rozhodnutí. Zhruba po týdnu stanovisko změnil. „Ústav chirurgie ruky je specializované pracoviště s celostátní působností. Proto jsme přehodnotili postoj k němu a ne k nemocnici ve Vyškově. Nevidím totiž důvod, proč podporovat zrovna ji,“ sdělil ministr.

Jeho resort původně přislíbil z celkové částky 135 milionů korun jen polovinu. Kraj jakožto zřizovatel nemocnice se zavázal, že druhou polovinu zaplatí. Pokud se ovšem zapojí i ministerstvo. Podle mluvčí krajského úřadu Moniky Brindzákové bude kraj o dalším postupu teprve jednat. „Peníze pro nemocnici máme stále připravené,“ ujistila.

ILUSTRAČNÍ FOTO: Vyškovská nemocnice.
Za blízkými do nemocnice? Zákaz návštěv skončil

Naději dává i ministerstvo. Mluvčí Gabriela Štěpanyová uvedla, že dotace mají úředníci znovu posuzovat. „Ministr již zadal přípravu nových pravidel pro posuzování žádostí o investice. Jedná se o prostředky daňových poplatníků, které musí být vynaložené transparentně,“ vysvětlila Štěpanyová.

Do přípravy projektu už Jihomoravský kraj vložil zhruba pět milionů korun. „Když dotace nedostaneme, tyto peníze přijdou vniveč. Stále věříme, že se k nám dostanou a neurologii opravíme,“ sdělila ředitelka nemocnice Věra Seidlová.

Podle ní neurologické oddělení, které je téměř padesát let staré, už nevyhovuje současným požadavkům. „Máme na oddělení i anketu spokojenosti. Lidé si tam většinou stěžují na vybavení a tamní prostředí,“ dodala ředitelka.

Souhlasí s ní bývalý pacient neurologie Jiří Duchoň. „Ležel jsem v nadstandardním pokoji, který je v pořádku. Jenže ostatní prostory jsou zastaralé. Když je porovnám se zbytkem nemocnice, je to sto a jedna. Oddělení by peníze dostat mělo,“ myslí si Duchoň.

Podle mnohých by vláda v demisi podobné zásadní kroky dělat neměla. Svědčí o tom i nedávná stávka studentů proti porušování ústavních zvyklostí. „To, že peníze vyškovská nemocnice nedostala, je nenávratná škoda. V oddělení neurologie ze sedmdesátých let se zastavil čas. Podle mě tu nejde o peníze, jsou to politické hry,“ tvrdí místostarosta sousedních Drnovic Jiří Dvořák.

TOMÁŠ SMUTNÝ

Policisté vyšetřují násilný trestný čin.
Za vraždou ve Vyškově stály osobní spory. Pachatel se sám udal policistům