Podle ní není budova poškozená tak, aby bylo nutné ji zbourat. „Nechystáme se k tomu. Chceme dům opravit. Kolik opravy budou stát, nemohu v tuto chvíli říct. Rozsah škod ještě nemáme přesně vyčíslený,“ dodala.

Z historie kulturního domuKulturní dům otevřeli Drnovičtí v roce 1951 premiérovým představením Smetanovy opery Prodaná nevěsta.
Do současnosti v jeho prostorách vystoupila řada známých umělců jako Karel Gott, Václav Neckář, Olympic, Citron, Team nebo Kabát.


Mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška uvedl, že původní odhad škody byl dvacet milionů korun. „Částka pravděpodobně naroste. Příčinu požáru stále vyšetřujeme, potrvá to několik týdnů,“ nastínil mluvčí.

Drnovický kulturní dům byl nejen v obci, ale i v širokém okolí vyhlášený. Díky své velké kapacitě. Na plesy se tam vešlo až pět set lidí. Na koncerty až osm set stojících diváků. Pravidelně se tam konaly taneční.

Kulturní dům v Drnovicích v pátek zachvátily plameny.
Po požáru kulturního domu v Drnovicích hasiči rozebírají střechu

Do Drnovic jezdila za kulturou i řada lidí z nedalekého Vyškova, kde tak velká taneční plocha není. „Pro naši školu to jsou klíčové prostory. Už jsme tam odstartovali taneční, které máme nasmlouvané na rok dopředu. Teď se narychlo snažíme sehnat náhradní sály, ale všechno je zatím obsazené. Snad to pro nás nebude likvidační,“ řekla Hana Sedláková z vyškovské Taneční školy H + L.

Část akcí se má z drnovického kulturního domu přesunout právě do sousedního Vyškova. „Už jsme jednali s organizátory o přesunu některých plesů do Sokolského domu. Pokud budou volné termíny, je možné, že část tanečních se přemístí do Besedního domu,“ uvedl ředitel Městského kulturního střediska Vyškov Luboš Kadlec.

V nejistotě jsou také drnovičtí stolní tenisté, kteří hráli a trénovali v tamní sokolovně, která je součástí kulturního domu. „Nevím, do jaké míry oheň prostory sokolovny poničil. Už teď ale uvažujeme, že sezonu asi odehrajeme u soupeřů,“ poznamenal stolní tenista Pavel Bastl.

Článek prestižního britského deníku Independent vychvaluje město Brno.
Zapomeňte na Prahu, jeďte do Brna. Prestižní britský deník chválí památky i bary