Nikoho zřejmě nepřekvapí, že se v Drnovicích stala oblíbenou tradicí soutěž o nejlepší drnovickou slivovici. V obci s vyhlášenou palírnou ostatně žije bezpočet milovníků tohoto moku. Organizace rozmanitých „pijatik“ tak nenese prakticky žádné riziko nedostatku zájemců.

Občanské družení Drnka se v pondělí odvážilo k nebývalému experimentu. V tento u pracujících neoblíbený den uspořádalo soutěž o nejlepší drnovický štrúdl – Štrúdlfest 2007.

K překvapení organizátorů se v soutěži sešlo dvaadvacet druhů domácích jablečných závinů. Na devadesát návštěvníků akce tak mohlo ochutnat pestrou škálu těchto oblíbených moučníků. Ať už se jednalo o tradiční „kynuté“ nebo „babiččiny“ štrúdly nebo zcela pro náš venkov netypické, jako např. „celozrnný“.

Testovat všechny vzorky však nebylo v silách normálních jedlíků a tak snad jediným borcem, který to dokázal, byl místní přeborník František Smutník. V anonymní soutěži nakonec zvítězil jablečný závin Jarmily Žůrkové, druhé místo obsadil moučník rodiny Čechovy a na třetím místě se umístil kolektivně vytvořený štrúdl členek občanského sdružení Kolokoč.

Význam této slavnosti vidí organizátoři z Drnky především v propagaci domácích krajových odrůd jablek. Téma rozvinul ve své přednášce Stanislav Boček z Mendelovy univerzity a vhodně tak doplnil příjemný podvečer v Kulturním domě v Drnovicích. (pkl)

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Drnovické kuchařky se pochlubí svými štrůdly