S tím, odkud vane vítr, vznikají i nešvary obyvatel Kozlan. Řeč je o nepříjemném zápachu, který se line z dvou tamních farem, kde pražská společnost vykrmuje kuřata.

 

Kam vane vítr, tam jde i zápach

„Bydlím asi sto metrů od jedné z nich. Když fouká vítr směrem od Málkovic, tak jde zápach směrem k nám. Když vane z druhé strany, tak to mají horší zase na druhém konci dědiny. V létě je puch s teplem samozřejmě horší,“ popsala třeba Marie Ambrusová z Kozlan.

To, že bydlet v ulici blízko drůbežárnysměrem na Bohaté Málkovice není mnohdy žádný med, potvrzuje další obyvatelka vesnice Emílie Kučerová. „My naštěstí žijeme v oblasti, kam to nezavane. Ale vím, že když jdu třeba do obchodu, tak je zápach opravdu hrozný. Lidi tam hodně trápí,“ řekla Kučerová.

O potížích, které se táhnou už více jak čtvrt století, ví i kozlanský starosta Roman Vaculčík. „Problém se zápachem tady je, obyvatele to samozřejmě obtěžuje, ale to už trvá tak čtyřicet let. Provozovatelé mají určitě všechno v pořádku, zápach z drůbeže a jejího trusu zkrátka nejde ovlivnit,“ vysvětlil starosta.

Obě farmy, které se specializují na rychlovýkrm drůbeže, provozuje společnost Xavergen se sídlem v Praze. Podle předsedy představenstva a zároveň generálního ředitele podniku Miroslava Votýpky je důkazem nezávadnosti zařízení integrované povolení, které společnosti udělil Krajský úřad Jihomoravského kraje v Brně.

 

Firma je prý proti potížím bezmocná

„Získání takového povolení je nesmírně složité, rozhodně bychom ho nedostali, kdybychom nesplňovali ty nejpřísnější podmínky a nařízení, jaká vůbec v této oblasti existují. Více proto udělat nemůžeme,“ prohlásil ředitel. Jiří Kuzník z vyškovského inspektorátu krajské veterinární správy je přesvědčen, že větší zápach obyvatele Kozlan obtěžuje jedině vlivem veder nebo při vyvážení podestýlky.

„Všechny velké podniky mají integrované povolení od kraje, které je staré přibližně půl roku. Veškeré normy Evropské unie dodržují. Nemůžeme si totiž vůbec dovolit něco zanedbat. Navíc se zvířatům přidávají do krmení speciální preparáty, které snižují produkci amoniaku, a tím také zápach. Ten je tedy jistě vždy otázkou jen několika dnů,“ uvedl Kuzník.