„Za uplynulý rok se ve farnostech již vytvořily nejrůznější dobře fungující mechanismy, zvýšil se počet mší vysílaných on-line, zdokonalily se rezervační systémy pro redukovaný počet účastníků bohoslužeb,“ vyjmenovala mluvčí biskupství Martina Jandlová.

Do tohoto týdne zemřelo na jihu Moravy s pozitivním testem na nový koronavirus přes dva a půl tisíce lidí.
Rok od prvního úmrtí s covidem na jihu Moravy: dosud přes dva a půl tisíce obětí

Covidové Velikonoce 2021

* V kostelech smí být pouze omezený počet lidí, ostatní jednotlivé liturgie uvidí v online přenosech.
* Přenosy bohoslužeb z brněnského Petrova zájemci najdou na nově zřízeném Youtube kanálu Katedrály sv. Petra a Pavla.
* V některých farnostech lidé najdou křížové cesty, informace o nich jsou na webech farností nebo na stránce Velikonoce.cz
* Ani děti se o v pořadí druhých covidových Velikonocích nebudou nudit, speciální program připravilo třeba brněnské Středisko volného času Lužánky nebo Vida! Science centrum.

Omezený počet lidí se může účastnit obřadů v kostele. Třeba v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla už jsou všechna místa obsazená. Kvůli zájmu věřících se totiž o ně museli ucházet prostřednictvím rezervačního systému. „Obřady se zaplnily již koncem minulého týdne, hodinu po vypsání rezervace. I přesto, že jsmena neděli stávající tři mše rozšířili na čtyři. Spustili jsme ale Youtube kanál Katedrála, který letos poprvé lidem umožní účastnit se velikonočních mší a obřadů z Petrova,“ řekla Jandlová.

Farnosti se budou řídit pokyny vydanými pro celou republiku.

Přesto v jednotlivých farnostech najdou věřící i speciální rozšiřující program. „ Podle místních možností mohou věřící přicházet do kostelů, které budou otevřené k soukromé modlitbě. Znovu objevované jsou křížové cesty v přírodě, kde lidé mohou společně prožít modlitbu. Jejich seznam je na webu Velikonoce.cz. V Brně jsme především pro mládež připravili křížovou cestu utrpení a naděje. Budeme se modlit u katedrály, u Nemocnice sv. Anny, u soudu, u věznice, na sportovištích i u policie, na hřbitově i u restaurace,“ nastínil biskupský vikář pro pastoraci a vzdělávání Roman Kubín,

Velikonoce jsou sice náboženským svátkem, zároveň ale pro děti znamenají odpočinek od školních starostí. Aby se nejmenší nenudili, kulturní a vzdělávací instituce pro ně připravily speciální program.

Velikonoční pokusy

Třeba i brněnské Vida! Science centrum. „Na Velikonoce si rodiny určitě užijí speciální Velikonoční pokusy,“ nastínila mluvčí centra Hana Laudátová. Návody najdou zájemci na webu.

Tradiční hrkání dodrží děti z Branišovic na Brněnsku i letos. Hrkači dostanou respirátory a budou v rozestupech od sebe.
V Branišovicích vyjedou do ulic hrkači. Covidu navzdory

Zájemce čeká rovněž venkovní program. „Připravili jsme speciální interaktivní trasy s velikonoční tématikou, některé jsou zadarmo, jiné za symbolický poplatek,“ uvedla mluvčí brněnského střediska volného času Lužánky Kristýna Kolibová.

Dospělí by před svátky neměli zapomenout na nákupy, obchody totiž budou zavřené v pátek i v pondělí.