Tradici založil místní nadšenec, muzikant David Rotter a důkazem toho, že se uchytila, je vzrůstající počet účastníků i přihlížejících. „1. ledna letošního roku dorazilo asi sedmdesát lidí. Většinou jde o místní, nicméně přijíždějí i z okolí, převážně z Rousínovska," podotkla starostka.

Kdo má zájem se olšanské novoroční očisty zúčastnit, měl by dorazit v jedenáct hodin dopoledne na tamní náves. Odtamtud se příchozí vydají k rybníku. Jak pořadatelé varují na plakátu, účast na akci je pouze na vlastní nebezpečí. Zároveň hlavně těm největším otužilcům doporučují vzít si placatku ostřejší lihoviny pro první chvíle po vynoření a také osušku. „Připravený budeme mít horký čaj a grog, k dispozici budou i pro diváky," doplnila Křížová.

Neméně zajímavé akce organizátoři chystají na čtvrtek. V deset ráno si přijdou na své sportovci ve Slavkově u Brna. Na tamním stadionu se bude konat Silvestrovský běh. Trasa je dlouhá přibližně dva kilometry. Jedná se o nezávodní akci, kterou se slavkovští atleti chtějí rozloučit s právě končícím rokem. A poběží se prý za každého počasí.

Skoky se čtyřkolkami

Ze sportovního soudku bude také čtvrteční akce na náměstí Svobody v Bučovicích, kde se už tradičně setkají milovníci čtyřkolek. „Vyjedeme z Vícemilic deset minut před jednou odpoledne, na bučovické náměstí dorazíme v jednu," sdělil manažer Motoklubu Vícemilice Jan Soldán.

Před dvěma lety se podle něj srazu zúčastnilo téměř třicet strojů, loni jich bylo zhruba o polovinu méně. „Byl mráz, což přespolní zřejmě nemotivovalo. Letos by mělo přijet určitě dvacet jezdců. Účast přislíbil i jeden až z Pardubic," dodal Soldán s tím, že diváci se letos můžou těšit na bohatý doprovodný program.

Jeho součástí bude ukázka skoků na strojích. „Chystá se i jízda přes pražce, které si na náměstí naši kluci dovezou. Pro nás je akce zároveň možností, jak důstojně poděkovat našim dvěma členům, kteří dřív jezdili v Bučovicích sajdkáry. Oba jsou už v důchodovém věku. Nyní radí našim mladším závodníkům," řekl organizátor.

Stejně jako v loňském roce by i nyní měly být mezi jezdci také děti. „Doufám, že nebude mráz a sejde se nás co nejvíc. S dohledem i letos pomůžou bučovičtí strážníci," zmínil Soldán.

TIPY ODJINUD
SILVESTR NA ROZHLEDNĚ
Kdy: čtvrtek 10.00 až 15.00
Kde: rozhledna Podvrší u Veselice (Blanensko)
Za kolik: zdarma
Největší tahák: za slunečného počasí krásný výhled z rozhledny, svařené víno, čaj, zelňačka

SILVESTR NA POMEZÍ A ČESKOSLOVENSKÁ VATRA PŘÁTELSTVÍ
Kdy: čtvrtek, od 13.00
Kde: Velká Javořina (Hodonínsko)
Za kolik: zdarma
Největší tahák: neformální setkání u památníku na Velké Javořině, připomenutí československého přátelství 

SILVESTROVSKÁ PLAVBA SE SVAŘÁKEM
Kdy: čtvrtek 13.00 až 16.00
Kde: Veslařský klub Břeclav, Janův hrad
Za kolik: děti do 3 let zdarma, do 12 let 120 Kč, dospělí 240 Kč
Největší tahák: dvouhodinová plavba z Veslařského klubu Břeclav k Janovu hradu a zpět. Jízda zahrnuje hodinové kotvení u hradu