„Výlety je dokážou vytrhnout z jejich každodenní rutiny a přináší jim množství nových podnětů. Důchodci se pak často rozpovídají, nebo se rozpomínají na minulost,“ vysvětlil za firmu Kaleido VR Tours, která zařízení zapůjčuje, Marek Háša.

Možnosti cestování penzistům jinak komplikuje nejen pandemie, ale také mnohdy i jejich omezená pohyblivost. Pomáhá jim s tím ADRA Vyškov. „Na Vyškovsku už virtuální realitu využili v dubnu klienti domova pro seniory a zdravotně postižené v Habrovanském zámku a nyní v květnu ji mají k dispozici v domově pro seniory ve Vyškově. V červnu ji pak ještě využijí obyvatelé chráněného bydlení a v Domově s úsměvem ve Slavkově. Jako ADRA Vyškov tak zprostředkováváme tyto zážitky ve všech zařízeních, kde máme dobrovolnické programy,“ informovala koordinátorka dobrovolníků v regionu Monika Lauterbachová.

Cely domek bude mít pouze osmnáct metrů čtverečních.
Nadšenci staví v Pustiměři domek na kolečkách. Podívejte se

Projekt Kaleido přinesl virtuální zážitky do desítek zařízení po celém Česku. Výzkum podle jeho autorů ukázal, že penzisté si toto nezvyklé cestování užívali a výlety je dokázaly fyzicky i psychicky aktivizovat. Zmiňují pomoc u lidí s demencí či fyzickým handicapem. „Když mají virtuální realitu šitou na míru jejich potřebám, má potenciál zpomalit nástup demence,“ zdůraznil Háša.

Nabídka zahrnuje výlety po Česku, které jsou obecně populárnější než zahraniční. Možná je tak třeba i prohlídka Karlštejna nebo cesta na Malou Stranu. „V nabídce jsou pak procházky velkoměsty jako Berlín či Amsterodam. Někteří se projedou na gondole Benátkami, ale také si odpočinou v přírodě u moře, v lesích nebo na loukách. Vyrážejí také na Šumavu,“ vyjmenovala Lauterbachová.

Podle ní zůstává nicméně ADRA s domovy v kontaktu po celou dobu jejich uzavření. „Snažíme se přinášet klientům jakékoli rozptýlení jejich samoty v podobě kontaktu s dobrovolníky, dopisování nebo akcí se zapojením dětí a veřejnosti. Příkladem jsou dárečky a přání k Vánocům či upečené dobroty od Skautů na Velikonoce. V neposlední řadě pak doručujeme dárky od sponzorů,“ dodala za ADRA Vyškov Lauterbachová.