V souvislosti s nadcházejícím Svátkem zesnulých policisté apelují na vyšší obezřetnost návštěvníků hřbitovů. O víkendu budou na Vyškovsku ve střehu. „Zaměříme se jak na dopravu, tak na prevenci na hřbitovech a na parkovištích. Zloději využívají například momentů, kdy si lidé nechají odložené osobní věci u hrobů,“ uvedla Musilová.

Ilustrační foto.
Nová stanice za 35 milionů poslouží hasičům i záchranářům. Hotová bude za rok

Policejní dohled doplní strážníci. Ti vyškovští jsou v pohotovosti již od minulého víkendu. „Pravidelně navštěvujeme dědický, vyškovský a rychtářovský hřbitov. Zatím nebyly žádné problémy. Samozřejmě čekáme, že vše bude vrcholit o tomto víkendu,“ uvedl velitel strážníků Petr Sedláček.

Počítá i s tím, že se mohou vyskytnout problémy s parkováním a dopravou. Očekává je především u vyškovského hřbitova, kde se kolem parkoviště bude pohybovat řada starých lidí.

Otevření hřbitovůVyškov: od 7.00 do 20.00, na Dušičky do 22.00
Dědice: od 7.00 do 20.00
Slavkov u Brna: od 7.00 do 20.00
Rousínov: od 7.00 do 20.00
Bučovice: nezamyká se
Rousínovec: nezamyká se

Problémy se nemusí vyhnout ani správcům hřbitovů. Situaci může zkomplikovat počasí. „Silný vítr v předchozích dnech sfoukl tašky ze střechy kostela. Kdyby se vrátil, museli bychom hřbitov zavřít. Už se to před lety stalo,“ uvedl správce vyškovského hřbitova Jiří Lelek.

Obavy potvrdil i šéf bučovických technických služeb Pavel Klimeš. „Až na pár popadaných větví vítr zatím žádné škody nezpůsobil. Foukat má zase a nevíme, co se může stát. Je možné, že pokud by byl vítr tak silný, že by se začaly lámat stromy, byl bych nucený hřbitov zavřít, bylo by to životu nebezpečné,“ řekl. Už nyní zaznamenává na hřbitově v Bučovicích výrazně vyšší návštěvnost. „Poznáme to i na tom, že musíme mnohem častěji vyvážet kontejner s odpadem,“ sdělil.

V Bučovicích hřbitov nezamykají, ve Vyškově i Slavkově u Brna mají delší otevírací dobu. „V těchto dnech hřbitov navštěvuje nejvíc lidí, proto máme otevřeno do osmi do večera. Mohou tedy přijít i ti, kteří jsou dlouho v práci,“ okomentoval ředitel technických služeb Petr Zvonek.