Provozovatelka obchodu Helena Hlásenská ani půl roku po zavedení elektronické evidence tržeb nekoupila registrační pokladnu.

Slavkovský obchod je první prodejna v Jihomoravském kraji, kterou úředníci uzavřeli. „Zjistili jsme, že ani po šesti měsících od zavedení druhé fáze evidence tržeb majitelka nedodržuje podmínky,“ vysvětlil mluvčí finanční správy David Stančík.

Ilustrační foto.
Pokuty kvůli EET? Za půldruhého milionu. Někteří povinnost stále ignorují

Podle něj už při prvním kontrolním nákupu na nedostatky jeho kolegové Hlásenskou upozornili. A vyzvali ji, aby vše napravila. „Jenže při druhé návštěvě zjistili, že se tak nestalo. Dostala pokutu a další výzvu. Jak se však v úterý ukázalo, registrační pokladnu nepořídila,“ poukázal v úterý Stančík.

Dokument s odůvodněním zavření nechali úředníci vyvěsit přímo ve vchodu do obchodu. Jak se přesvědčili redaktoři Deníku Rovnost, za zhruba patnáct minut ho chtělo navštívit zhruba patnáct zákazníků. Mezi nimi i Stehlíková. „Vůbec jsem netušila, že v obchodě registrační pokladnu nemají,“ byla zaskočená Stehlíková.

Ilustrační foto.
Boj o volná místa v kroužcích začne příští týden. Nově naučí i focení mobilem

Jen o několik desítek minut později čekalo překvapení i na zákazníky ve Vyškově. Hlásenská prodejnu knih a papírnictví provozuje také na tamním Masarykově náměstí. Opět bez registrační pokladny. Před obchodem se zastavovali lidé a četli oznámení. Zaměstnanci obchod zamkli a odmítli situaci komentovat.

Také Hlásenská se Deníku Rovnost vyjádřit odmítla. Inspektorům však podle Stančíka vysvětlovala, že stále jedná s dodavatelem, který jí není schopný zařízení doručit. „Od března je však její povinnost evidovat a takové vysvětlení pro nás není argument,“ dodal mluvčí finanční správy.

Majitelka prodejny obuvi, která rovněž sídlí na Masarykově náměstí, Alena Velebová, s postupem správy souhlasí. „Pokladnu mají mít všichni a ne se povinnostem vyhýbat. Každý měl dost času se připravit. A nemusí si kupovat žádné drahé zařízení,“ zmínila.

Souhlasí i další zákaznice slavkovského obchodu. „Majitelka měla pokladnu pořídit, ani by mě nenapadlo, že ji nemá,“ kroutila hlavou.

Jen v loňském roce zaniklo téměř čtyři sta malých obchodů v celé České republice. Na Vyškovsku a Blanensku jich bylo okolo dvaceti. Lidé upřednostňují supermarkety.
Vesnické obchody ničí řetězce. EET byla poslední kapka, říkají prodejci

Kroužili i kolem "hříšníků" v Brně

Jakmile Hlásenská chybu napraví, finanční správa jí povolí znovu otevřít. „Uzavírka může trvat několik hodin i řadu měsíců. Jakmile si koupí kasu a my zkontrolujeme, že může evidovat, rozhodnutí zrušíme,“ vysvětlil Stančík.

Dosud mají inspektoři finanční správy za sebou šest tisíc kontrol, na nichž udělili kolem dvou set pokut v celkové výši milionu a půl. Největší sankce dosáhla pětasedmdesáti tisíc korun, většinou jde ale o pokuty do pěti tisíc. Už v pondělí plánovali kontroloři uzavřít prodejnu v Brně. „Na místě jsme ale zjistili určité právní skutečnosti, které to nedovolily,“ vysvětlil mluvčí finanční správy.