Rodiče studentů už získali informace o možných náhradních školách. „Na schůzi, které jsme se také účastnili, jsme jim nabídli, že jsme schopní přijmout jejich děti do velmi podobných oborů. Přesto jsme je ale také upozornili na drobné změny v učebních plánech, které by mohly studentům dělat při přestupu problémy. Na druhou stranu je výhoda, že někteří kantoři z naší školy učili externě i na soukromé, takže tím by mohl být přechod ulehčený," přiblížil ředitel Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické ve Vyškově Václav Klement, který také potvrdil, že vyškovská soukromá střední škola končí.

Její ředitel Miloš Kobliha není v současné době z důvodu dovolené k zastižení a ostatní pracovníci prý nejsou kompetentní se k věci vyjadřovat. Jak se ale Vyškovskému deníku Rovnost podařilo zjistit, škola bude zrušená k 31. srpnu letošního roku.

Kam se jejich kroky budou po prázdninách ubírat, budou řešit budoucí studenti třetího a čtvrtého ročníku, kterých je asi sedmnáct. Podle Klementa jeho škola může přijmout v podstatě všechny. „V současnosti máme v ekonomických třídách dvacet až pětadvacet studentů. Kapacita každé je třicet a na výjimku z kraje jich můžeme mít až čtyřiatřicet," uvedl Klement.

Zatím ho oslovili čtyři rodiče s žádostí o přestup. Ostatní však stále mají čas na rozmyšlenou. „Ještě během srpna nás můžou kontaktovat," zmínil ředitel.

Na soukromé ekonomické škole před lety studoval například Pavel Herman, který na ní ovšem nematuroval. „Ze soukromých důvodů jsem přešel na střední školu v Sochorově ulici ve Vyškově. Když jsem tam ale chodil, byla její úroveň poměrně vysoká, bývalí spolužáci ji absolvovali v roce 2006, myslím, že i ročník 2007 byl poměrně silný. Poté už, myslím, začala upadat. Ubývali žáci, což mělo postupně vliv i na kvalitu výuky. Já si ale nestěžuji, nejenže jsem tam poznal několik dobrých lidí, ale naučil jsem se i výborně psát na počítači. V té době na druhé vyškovské ekonomce psali ještě na stroji," vzpomínal Herman.

Souhlasí s ním i absolvent školy Martin Klvač. „Jsem přesvědčený, že po celou dobu, co jsem ji navštěvoval, měla dobrou úroveň. Už tehdy jsem ale pozoroval, že do prvních ročníků přichází stále méně lidí. Bohužel situace dospěla až tam, kde je nyní. Je mi z toho smutno," přiznal Klvač.

Podle Hermana můžou za vzniklou situaci zřejmě i jiné důvody. „Mluví se o tom, že i státní školy snížily nároky v přijímacích řízeních. Proto si asi studenti volili státní školu, na kterou se lehce dostali, před soukromou, kde museli platit určité školné," myslí si Herman.

Co bude s prázdnou buňkou v pavilonu vyškovské Základní školy Purkyňova, kde měla soukromá ekonomická škola sídlo, zatím není jasné. „Vše jsme se dověděli teprve před několika dny, v současnosti o využití jednáme," sdělil ředitel Luděk Höfer.

Nebránil by se prý pronájmu, pokud by o ni někdo projevil zájem. Uvažuje však i nad jinou možností. Celá buňka se čtyřmi třídami by mohla sloužit jako školní družina. „V posledních dvou až třech letech po ní roste poptávka. V současnosti máme tři třídy družiny, které pojmou až devadesát dětí. Plánujeme ale navýšit kapacitu na sto osmdesát žáků," informoval Höfer s tím, že pokud se tak škola rozhodne, nebude zřejmě problém úpravy stihnout do začátku nového školního roku.