Podle mluvčího Vyškova Michala Kočího šlo o obálku z Velké Británie. „Nebyla adresovaná nikomu konkrétnímu,“ doplnil.

Vyškovští hasiči udělali v místě provizorní měření, podrobnější analýza bude na tišnovské chemické laboratoři. „Ta si obálku s podezřelým práškem odvezla,“ dodal Mikoška s tím, že lidé, kteří přišli do styku s látkou, jsou bez příznaků jakýchkoli zdravotních potíží.

„Ale poučili jsme je, že kdyby se jim udělalo nevolno, mají vyhledat lékaře,“ zmínil mluvčí hasičů.

Ilustrační foto.
Cyklista se vyhýbal lidem. Sjel na trávu, spadl z kola a skončil v nemocnici

Policisté čekají na výsledky jejich rozboru. „Jakmile zjistí, o jakou látku jde, informují nás. Podle toho rozhodneme o dalším postupu. Dnes to ale nebude,“ uvedla v pátek vyškovská policejní mluvčí Alice Musilová.Obálka s podezřelým práškem, která dorazila v pátek na vyškovskou radnici, zalarmovala hasiče i policisty.Zdroj: Deník / Hašková Martina

Na jihu Moravy složky integrovaného záchranného systému řeší podle Mikošky do deseti podobných případů ročně. Na Vyškovsku jsou ojedinělé.

Musilová vzpomněla na jeden ze Slavkova u Brna. Stal se rovněž loni na konci května. Vyžádal si evakuaci domu, přítomnost policejních hlídek, kriminalistického technika a policejního pyrotechnika, několik hasičů a specialistů na chemii. Obyvatelka domu ve Špitálské ulici tehdy oznámila na tísňovou linku policie, že v poštovní schránce našla podivný předmět. Mezi letáky byly dvě ampulky s podezřelým práškem a kovem. „Udělali jsme šetření v okolních domech i v samotné rodině. Ta mimo jiné uvedla, že má podezření, že by se mohlo jednat o nebezpečný předmět. Řeší totiž rodinné spory o majetek. Policejní specialista i hasiči nakonec vyloučili, že jde o výbušnou nebo nebezpečnou látku,“ tehdy Musilová.

Ilustrační foto.
Matematika jako strašák? Kdepak. Maturanty letos ničila složitá čeština

Nakonec se ukázalo, že jde o amalgámové plomby. „Záležitost jsme vyřešili ještě tentýž den,“ doplnila Musilová.