„Chodím už nějakých deset patnáct let. Vždycky je to o tom, jestli se mi podaří zdárně dojít až do konce. Zatím se to povedlo pokaždé. Zkoušel jsem spočítat, kolik se toho při obchůzce vypije. Chlapi víc než jeden a čtvrt litru tvrdého alkoholu, ženské sedmičku," nenuceně vypráví letošní padesátník, vedoucí v jedné ruce kolo.

Kvůli restitucím

Na něm má zavěšený košík a v něm katastrální mapu Nevojic. „Kostým faráře Otíka na sobě nemám jenom proto, abych za něco šel. V poslední době se hodně řeší církevní restituce," naznačuje Skalička, jenž byl jednou převlečený dokonce za pštrosa, který také snášel vejce, a sehnal si i opravdové peří. Každému, kdo celý průvod vítá s otevřenou náručí, pak s úsměvem na rtech oznamuje, že se na jeho dům vztahuje restituce.

Hostitelé ho ale po takové zprávě neženou pryč ze vrat, naopak. Dávají mu do ruky, jako i dalším maskám a účastníkům průvodu, panáka pálenky a nabízejí většinou typické koblihy a produkty vesměs domácích zabijaček.

Například čtyři tácy lahodných koblížků má pro hosty připravené Eva Skaličková. „Na okně chlazené nejsou, ale jinak jsem je dělala snad stejně jako v pohádce. Smažím je každý rok, zabere to několik hodin. Chce to přivstat si. Dnes jsem nemusela do práce, takže jsem vstávala až po páté, což není moc brzy, bývá to i dřív," reaguje na můj zděšený výraz.

Konec hodování

Letos se průvodu účastní šestatřicet masek, mezi nimi třeba pionýrky, všichni z Krakonošských pohádek, zombice, jedna Spidermanka nebo Mach s Šebestovou, což mi připadá na obec se zhruba čtyřmi sty obyvateli málo. „Vůbec ne. V některých dědinách jich chodí mnohem méně," ujišťuje velitel nevojického hasičského sboru Karel Handlíř.

Ostatky mají znamenat konec veselí a hodování. Po nich přichází půst, který trvá do Velikonoc. Podle slov starosty nevojických hasičů obec tuto konvenci dodržuje. „Jsme v podstatě jediní, kdo v Nevojicích vytváří nějakou zábavu. A je pravda, že minimálně do Velikonoc se tady nebude dít nic bujarého," zakončuje Švaňhala.

VÍCE SE DOČTETE V PONDĚLNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ VYŠKOVSKÉHO DENÍKU ROVNOST